brand.
Fler än 4000 brandmän och dussintals flygplan och helikoptrar bekämpar bränderna. Foto: Noah Berger/TT.

Bränder skapar kaos i södra Kalifornien

Över 400 hem har redan brunnit ner
1:25 min

Fler än 230 000 personer har tvingats lämna sina hem efter att flera bränder drabbat växtligheten i området runt Los Angeles i Kalifornien. Stark vind och torr luft gör att eldsvådan kan pågå länge varnar myndigheter.

Orkanvindar på över 36 meter per sekund ger rikligt med luft åt bränderna. Elden härjar på flera ställen både norr och söder om USAs näst största stad Los Angeles.

Människor har tvingats lämna hela bostadsområden som hotas av elden och över 400 hem har redan brunnit ner, men trots förstörelsen har bara ett dödsfall bekräftats än så länge, enligt nyhetsbyrån AFP.

Fler än 4000 brandmän och dussintals flygplan och helikoptrar bekämpar bränderna, Kaliforniens nationalgarde har nu satts in för att hjälpa till, men så länge vinden fortsätter att vara så stark som den är nu kan brandmännen i bästa fall bara hoppas på att begränsa spridningen av elden.

Klimatforskaren Daniel Swain på University of California säger till Los Angeles Timers att det är kombinationen av de rekordstarka vindarna tillsammans med en ovanligt torr luft som gör att bränderna har blivit så kraftiga och svårbekämpade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".