Bild på Trump överstruken.
Bedömare menar att det som händer i dag kan avgöra om protestvågen mot Trumps Jerusalemutspel kommer att mattas av eller utvecklas till den tredje intifadahn. Foto: Nasser Shiyoukhi/TT och Hazem Bader/TT.

Ny dag av vrede väntas efter Trumps Jerusalembesked

Konfrontationer väntas äga rum vid flera gränsövergångar
1:47 min

I dag efter fredagsbönen, väntas nya protester mot Donald Trumps Jerusalemutspel. Palestinska grupper har utropat ytterligare en dag av vrede efter gårdagens sammandrabbningar på Västbanken, Gaza och Jerusalem och demonstrationer ibland annat Turkiet, Egypten, Jordanien och Tunisien.

Konfrontationer väntas äga rum vid flera gränsövergångar från Västbanken in mot Jerusalem. Stenkastning, brinnande bildäck, tårgas, gummikulor vid den säkerhetsmur som nu fått färsk Trump-graffiti. Oroligheter väntas också i Jerusalem efter fredagsbönen i Al Aqsamoskén.

Vissa bedömare menar att det som händer i dag kan avgöra om protestvågen mot Trumps Jerusalemutspel kommer att mattas av eller utvecklas till den tredje intifadah som extremister inom Hamas och Hizbollah uppmanat till, men som många palestinier säger att de varken önskar, orkar eller tror kommer att gynna dem.

Bakom den svarta rök som bildas när bildäck brinner på Västbanken, finns också politiska och diplomatiska avvägningar i Ramallah. Kommer till exempel den palestinske presidenten att vägra träffa USA:s vicepresident Mike Pence när han anländer om en dryg vecka? Mike Pence betraktas här som representant för den kristna höger som anses ha varit drivande bakom Trumps Jerusalemutspel.

Ett diplomatiskt brinnande bildäck har också levererats av palestiniernas mångårige fredsförhandlare Saeb Erakat som efter att ha ägnat ett kvartssekel åt överläggningar om en tvåstatslösning, nu säger att tvåstatslösningen är död och att palestinierna bör verka för en enstatslösning där alla palestinier på Västbanken och Gaza har samma rättigheter som israeliska medborgare.  De flesta israeler ser en enstatslösning som slutet på den judiska staten.

Jerusalems gamla stad - helig mark för tre av de stora världsregionerna

De ligger mindre än en kilometer från varandra, i ett område precis vid gränsen mellan Jerusalems östra och västra del. Den östra delen av staden erövrades av Israel 1967, och är i alla fredsplaner palestinsk.

Den heliga gravens kyrka: Här korsfästes och begravdes Jesus enligt kristen tro.

Klagomuren: Tempelbergets västra mur står kvar sedan romarnas förstörelse av templet, och är idag i form av Klagomuren det viktigaste judiska vallfärdsmålet.

Tempelberget: Här ligger både Klippmoskén och al-Aqsa-moskén, den senare förknippas av muslimer med Muhammads resa till Gud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".