Cristina Fernandez de Kirchner,
Cristina Fernandez de Kirchner. Foto: GABRIEL CANO/TT.

Arresteringsorder utfärdad mot Argentinas ex-president

1:55 min

I Argentina har åklagare utfärdat en arresteringsorder mot landets ex-president Cristina Fernandez de Kirchner, som i dag är senator. Hon anklagas för att ha mörkat Irans inblandning i ett terrorattentat mot ett judiskt center i Buenos Aires 1994.

– De vill tysta min röst i senaten. Men jag tänker inte låta mig tystas, och jag är inte rädd, sa Cristina Fernandez de Kirchner när hon igår höll presskonferens strax efter att åklagaren utfärdat en arresteringsorder mot henne.

Kirchner anklagas för att ha mörkat Irans inblandning i ett terrorattentat mot det judiska centret Amia 1994, då 85 personer dog. Kirchner skrev under sin tid som president ett avtal med Iran som gjorde det möjligt för de misstänkta för attentatet att förhöras på iransk mark.

Åklagaren menar att hon därigenom försvårade för Interpol och argentinsk polis att gripa de skyldiga, och anklagar henne för landsförräderi. Men Cristina Fernandez de Kirchner valdes till senator i oktober i år, och har därför immunitet.

För att den ska hävas krävs att två tredjedelar av senaten röstar mot henne, en omröstning som kommer ske inom de närmaste månaderna.

Anklagelserna mot Kirchner är inte nya. Utredningen mot henne leddes tidigare av åklagaren Alberto Nisman, som dog i sin lägenhet under oklara omständigheter för tre år sedan, strax före han skulle presentera sin utredning i Argentinas kongress. Cristina Fernandez de Kirchner var då president.

Kirchner hävdar att åtalet är politiskt, och anklagar Argentinas president Mauricio Macri för att ligga bakom försöken att fängsla henne.

– Regeringen och president Macri vet att det här åtalet inte har något fundament. Han använder rättssystemet för att förfölja sina politiska motståndare, sa Cristina Fernandez de Kirchner.

President Mauricio Macri har inte uttalat sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista