Tiggeri, tigga
Foto: Björn Lindgren/TT

M vill lösa tiggerifrågan med S

Ekots Tomas Ramberg: M vill värja sig mot SD
0:43 min

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson sträcker ut handen till statsminister Stefan Löfven (S) för att hitta en gemensam lösning på tiggerifrågan före valet, skriver Aftonbladet.

– Vi är beredda att hjälpa till att hitta en bra politisk kompromiss som gör att vi gemensamt kan förbjuda tiggeriet i Sverige, säger Ulf Kristersson till tidningen.

På Moderaternas partistämma röstade ombuden för ett nationellt förbud mot tiggeri. Kristersson hoppas nu att regeringen vill inleda förhandlingar.

– Det skulle väcka respekt om politiken gemensamt kunde enas, säger han.

Socialdemokraterna och regeringspartnern Miljöpartiet är i dag inte för ett nationellt tiggeriförbud.

Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg menar att det här inte är något nytt, Moderaterna försöker trycka på en öm punkt hos Stefan Löfven. 

– Det verkar ju så statsmannamässigt av Kristersson att säga att de ska komma överens. Och så handlar det ju förstås om att värja sig mot SD.

– Det finns flera partistrateger som tror att tiggerifrågan är en större fråga bland väljarna än vad som går att mäta, säger Tomas Ramberg.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".