Kvinna
1 av 3
EU-minister Ann Linde (S). Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT
Leo Varadkar
2 av 3
Leo Varadkar, Irlands premiärminister. Foto: Brian Lawless
Kvinna.
3 av 3
"Nu blir det riktigt tufft" säger Nicola Sturgeon, Skottlands regionala regeringschef. Foto: ANDY BUCHANAN/TT.

EU-minister Ann Linde om brexituppgörelsen: Jag är mycket lättad

0:59 min

EU-minister Ann Linde är en av dem som reagerat på morgonens besked om brexituppgörelse mellan EU och Storbritannien. Hon trodde inte ens att man skulle lyckas nå en överenskommelse, säger hon till Ekot.

Sveriges EU-minister Ann Linde är nöjd med uppgörelsen. Hon säger till Ekot att både EU och Storbritannien visat vilja den senaste veckan, och att hon i måndags tänkte att det inte skulle gå att få till stånd en överenskommelse.

– Jag är mycket lättad, därför att vi nu kan gå vidare och starta förberedelserna för det stora avtalet som ska reglera relationen mellan Storbritannien och EU, säger hon.

Ann Linde är tämligen övertygad om att alla EU-länder kommer att ställa sig bakom överenskommelsen, och säger att den riktigt svåra frågan kommer längre fram.

Hon syftar då på det stora avtalet i form av ett handelsavtal, som även innefattar tillägg av frågor som terroristbekämpning, klimat och säkerhetspolitik.

– Där har vi ju väldigt tuffa förhandlingar att vänta. Alla EU-länder kommer att ha sina intressen; vad är viktigast för Sverige, vad är viktigast för Frankrike osv.

– Det kommer att bli mycket svårare att hålla ihop EU, och det kommer att bli mycket tuffare i Storbritannien att ge med sig på olika saker, säger Ann Linde.

Från både Storbritannien och Irland har reaktionerna på morgonens uppgörelse börjat strömma in. Leo Varadkar, Irlands premiärminister, påpekar att dagens uppgörelse endast utgör ett av flera steg.

– Det här är inte slutet, utan slutet på början. Vi kommer att fortsätta vara fullt ut engagerade och vaksamma genom fas två, säger han enligt nyhetsbyrån AFP, syftande på nästa del av samtalen mellan Storbritannien och EU om det brittiska EU-utträdet.

I den brittiska regeringen är man väldigt enade kring den uppgörelse om fortsatta brexitförhandlingar som bekräftades på fredagsmorgonen, säger Claes Aronsson, Ekots korrespondent i London:

– Till och med de hårdföra brexitörerna har varit ute och sagt att det här är ett jättebra avtal.

Samtidigt väntas en hård debatt i Storbritannien. Claes Aronsson säger att många just nu sitter och läser det 15 sidor långa dokument som utgör överenskommelsen.

Han säger också att det stora samtalsämnet i Storbritannien är att det här var den "lätta" fasen, och att det kommer att bli ännu tuffare längre fram.

– I nästa fas ska man bland annat diskutera det viktiga för företagen - en övergångsperiod efter en brexit. Dessutom ska man komma överens om något som är ännu svårare, nämligen ett handelsavtal mellan Storbritannien och EU, säger Claes Aronsson.

En av dem som yttrar sig i positiva ordalag om överenskommelsen är den brittiske finansministern Philip Hammond. Han beskriver avtalet som en energiinjektion för Storbritanniens ekonomi, samtidigt som han uppmanar båda sidor att fortsätta med samtal om ett handelsavtal.

"Glad att en överenskommelse har nåtts i Bryssel, som banar väg för fortsatta framsteg i samtalen om Storbritanniens och EU:s framtida relation", skriver Hammond på Twitter, och gratulerar samtidigt sin premiärminister Theresa May.

Alla delar dock inte finansministerns optimism. Skottlands regionala regeringschef Nicola Sturgeon säger att "det enda rimliga alternativet" för Storbritannien är att stanna i tullunionen och den inre marknaden om landet ska lämna EU.

"Att gå vidare till fas två är bra — men det svåraste är detaljerna, och nu blir det riktigt tufft", skriver hon på Twitter, och tillägger att alla specialupplägg för Nordirland även måste gälla för övriga delar av Storbritannien.

Brexitförespråkaren Nigel Farage, tidigare partiledare för populistpartiet Ukip, "hyllar" överenskommelsen mellan Bryssel och London på sitt eget sätt.

"Ett avtal i Bryssel är bra nyheter för fru May, då vi nu kan gå vidare till nästa fas av förödmjukelse", skriver han på Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista