Bilinteriör.
1 av 2
En stor bildskärm sitter, där passageraren brukar sitta, i en självkörande bil som testas i Göteborg. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.
Transportstyrelsens generaldirektör Jonas Bjelfvenstam
2 av 2
Transportstyrelsens generaldirektör Jonas Bjelfvenstam Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.

Flera ansökningar om att få testa självkörande fordon

Transportstyrelsen generaldirektör: Vi hoppas på ett ännu större intresse
2:11 min

Transportstyrelsen har nu fått in fem ansökningar om att få testa självkörande fordon i Sverige. Det handlar om tester med bilar, bussar och lastbilar.

– Det finns ett intresse och vi hoppas självklart att det blir ett ännu större intresse för detta. Jag tror att det generellt är väldigt bra att vi samlar på oss så mycket kunskap som möjligt om självkörande fordon, säger Transportstyrelsens generaldirektör Jonas Bjelfvenstam till Ekot.

Än så länge har ingen av ansökningarna godkänts av Transportstyrelsen, men Jonas Bjelfvenstam tror att ett första godkännande kan komma innan nyår.

Ekot har tidigare rapporterat om fler större tester som nu vill dra igång runt om i landet.

De fem ansökningarna som nu har kommit in till Transportstyrelsen handlar om olika sorters fordon.

– Det finns testverksamhet med kollektivtrafik, alltså minibussar, och med gruvfordon som ska kunna köras på allmän väg. Sedan finns det ytterligare något bussförsök och slutligen personbilar, säger Bjelfvenstam.

Sedan i somras är det Transportstyrelsen som godkänner testerna med självkörande fordon på allmän väg. För att få grönt ljus krävs hög säkerhet.

– De behöver bevisa att de sätter ett trafiksäkert fordon på allmän väg. Det behöver man verifiera genom en ganska så noggrann process, säger Jonas Bjelfvenstam. 

Det kommer dröja många år innan vi alla kan åka runt i var sitt självkörande fordon och det finns många utmaningar kvar att lösa.

– Dels tekniska utmaningar, som till exempel hur fordonet fungerar i dimma, dels en legal utmaning, som handlar om regelverken, och slutligen frågan om allmänhetens förtroende och acceptans. Det är också en jätteutmaning, säger han till Ekot.

Samtidigt håller Jonas Bjelfvenstam i en utredning om hur alla ska få använda självkörande fordon, till exempel vilka regler som behöver ändras.

– Vi tittar på vilka möjligheter som finns för att underlätta introduktionen av självkörande fordon i vårt land, säger Jonas Bjelfvenstam som leder statens utredning om självkörande fordon. Utredningen ska presenteras först i vår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".