Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Fler tänker rösta på SD än som faktiskt sympatiserar med partiet

Det är betydligt fler som uppger att de tänker rösta på SD än som faktiskt sympatiserar med partiet. Enligt SCB:s senaste mätning uppgav 14,8 procent att de skulle rösta på partiet.

I SCB:s mätning av partisympatier, som inte anger vad man ska rösta på, uppger 11,9 procent att de sympatiserar med partiet.

För de flesta andra partier är gruppen som sympatiserar med ett parti större än de som anger att det ska rösta på partiet. Skillnaden anger vilken röstpotential ett parti har. Undantaget är KD, där bara 2,6 procent uppger att de sympatiserar med partiet.

I mätningen häromdagen uppgav 3,1 procent att de ska rösta på KD. Även för Centern är gruppen sympatisörer något mindre, 9,2 procent, än gruppen som vill rösta på partiet, 9,5 procent.

Skillnaden mellan kvinnor och mäns sympatier är också störst för SD. 7,7 procent av kvinnorna sympatiserar med partiet, medan siffran för män är 16,1 procent.

Bara Moderaterna och Kristdemokratern har också fler manliga sympatisörer än kvinnliga, om än dock inte med lika stora skillnader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista