Krona, mynt
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kontanterna försvinner mer och mer – kan ersättas med e-kronan

1:48 min

Att svenskarna slutar använda kontanter oroar Riksbanken. Lösningen ska bli en så kallad e-krona som Riksbanken själv ger ut.

Eftersom att svenskarna i allt mindre utsträckning använder kontanter utreds nu en så kallad e-krona, en digital valuta som Riksbanken står bakom. Riksbankens chef Stefan Ingves säger att han tror att det är vägen framåt. 

– Det är rimligt att tro att det blir så i en eller annan form men det är också säkert en mångårig diskussion vi har framför oss, säger Stefan Ingves. 

Den stora skillnaden på e-kronan och de digitala betalningar via bankkort som redan sker i dag är att den skulle ges ut och garanteras direkt av Riksbanken. Till exempel kunder som inte kan eller vill ha pengarna på vanliga banker skulle behöva något sådant om kontanterna försvinner. Turister som besöker Sverige är ett annat exempel. 

Sverige är ett av de länder där användningen av kontanter minskat allra mest och kurvan pekar allt brantare nedåt. Därför är också e-kronan ett projekt som Riksbanken får jobba med utan goda erfarenheter från andra länder. 

Men det är långt kvar och förutom de juridiska problemen måste man nu ta reda på vad en e-krona faktiskt är för något. En möjlig väg är att alla får ett konto med ett kontokort från Riksbanken men det finns även andra idéer. 

I debatten har det gjorts jämförelser med de digitala så kallade kryptovalutorna som bitcoin men Stefan Ingves håller inte med om jämförelsen. En av de främsta aspekterna av bitcoin och liknande system är just att det inte finns någon central part som ger ut valutan. Alltså tvärt emot vad Riksbanken vill göra med en e-krona. 

– Det är ju inte ens i närheten av centralbankspengar utan det är som att prissäta medaljer eller konst. Då gör var och en som deltar där sin egen resa på egen risk. 

Den inställningen håller dock inte alla med om. Frank Schuil är medgrundare av ett företag som arbetar med bitcoin. Han anser att Riksbanken borde inspireras av kryptovalutorna genom att skapa en version där centralbanken tar kontroll över hur nya pengar tas fram, och samtidigt garantera stabilitet. 

Det här skulle göra e-kronan intressant i hela världen och sätta Sverige på kartan, säger Frank Schuil. 

– Det här är en unik möjlighet för en centralbank, som Riksbanken, att leverera en sådan produkt, säger Frank Schuil. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista