Trafik och Bil Swedens Bertil Moldén
Foto: Hasse Holmberg/TT, Henrik Montgomery / TT

Bilbranschen spår rekordförsäljning för 2017

"Alla våra lampor lyser klart grönt!"
1:58 min

2017 kommer bli ett rekordår för försäljning av nya bilar i Sverige, och branschorganisationen Bil Swedens vd, Bertil Moldén, räknar med fortsatt uppgång i flera år till.

Enligt Bil Swedens prognos kommer det registreras runt 375 000 nya bilar i Sverige 2017, och i en intervju med Ekot säger Bertil Moldén att trenden lär fortsätta.

– Givet att det inte blir något som vi inte känner till, som Fukushima, Lehmann Brothers eller tsunami, så är vår bedömning att det är en stabil tillväxt i fem år framåt, uppåt 400 000 nyregistreringar per år.

– Alla våra "lampor" lyser klart grönt just nu!

Bertil Moldén bygger sin positiva bilprognos bland annat på Sveriges växande befolkning, fortsatt låga räntor och sjunkande arbetslöshet, inte minst bland unga. Bortsett från oro i omvärlden ser Bil Sweden-chefen inga verkliga hot mot fortsatt ökande nybilsbilförsäljning i Sverige.

– Just nu finns inga sådana ekon på min radarskärm, säger Bertil Moldén.

Så om världen håller sig någotsånär lugn kommer det bli så här, menar du?

– Ja, säger Bertil Moldén.

Bakom hörnet finns en teknisk revolution med självkörande bilar och prenumeration på fordonstjänster som kan ersätta traditionellt bilägande, framför allt i städerna. Fast enligt Bil Swedens chef kommer nybilsförsäljningen alltså fortsätta att öka innan den revolutionen slår igenom på bred front.

På global nivå väntas bilförsäljningen nå sin höjdpunkt 2022, för att därefter minska, enligt en färsk rapport från teknikanalysföretaget Canalys.

Elbilar är framtiden, enligt många. Bertil Moldén pekar gärna på alternativ som vätgas och biogas, men tror att elbilar står inför sitt stora genombrott på den svenska marknaden.

– För varje år som går sker det förfining och förbättring. Rangen ökar, priserna går ner.

– Jag skulle säga att om tre år kommer en elektrifierad bil kosta ungefär som en bensin- eller dieselbil, så om tre år blir det en riktig ketchupflaska.

Den 2 januari väntas Bil Sweden publicera en mer detaljerad femårsprognos för den svenska bilmarknaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".