Israel, palestinska demonstranter kastar seten.
1 av 5
Sammandrabbningar mellan israeliska säkerhetsstyrkor och palestinska demonstranter söder om staden Nablus nära Västbanken. 8 december 2017. Foto: JAAFAR ASHTIYEH
Cecilia Uddén, Jerusalem
2 av 5
Cecilia Uddén på plats vid Damaskusporten i Jerusalem. Foto: Cecilia Uddén/SR
Demonstranter, Jerusalem
4 av 5
Bild från Jerusalem den 8 december 2017. Foto: AHMAD GHARABLI
Demonstranter, Jerusalem
5 av 5
Bild från Jerusalem den 8 december 2017. Foto: AHMAD GHARABLI

Våldsamt på flera håll under fredagen – lugnare i Jerusalem

2:15 min

En palestinsk demonstrant dödades idag i Gaza i sammandrabbningar med israeliska säkerhetsstyrkor och minst 50 har skadats.

3 000 demonstranter har deltagit i protester på olika platser på Västbanken. I Jerusalem hölls en fredlig demonstration efter fredagsbönen i Al Aqsa moskén.

– Det pågår en demonstration här utanför Damaskusporten, fredagsbönen avslutades för ungefär en timme sen, och till en början fanns det fler tv-kameror än demonstranter, nu är demonstranterna fler och de skanderar: Jerusalem är vårt, vi ska försvara dig, säger Cecilia Uddén.  

– Men det har gått relativt lugnt till, det var en liten sammandrabbning, men överlag kan man säga att det är en lugn demonstration, med inte särskilt många deltagare.

Hur är det med säkerheten, har det varit mycket poliser i området?

– Nej, inte synliga, Israel har beordrat ut mycket poliser och säkerhetsstyrkor, men de har inte synts och inte provocerat. Och det kan vara en förklaring till att det är så pass lugnt. Samtidigt som att unga män tilläts gå till Al Aqsamoskén under fredagsbönen. 

Samtidigt kommer det uppgifter om sammandrabbningar mellan israeliska säkerhetsstyrkor och palestinier, bland annat på Västbanken, i Henron, Betlehem och Nablusområdet, rapporterar AFP.   

På en del håll kastade palestinier sten mot de israeliska styrkorna som svarade med tårgas och gummibeklädda kulor, enligt nyhetsbyrån AFP. 

En palestinier ska ha skjutit till döds nära gränden till Gaza under sammandrabbningar med israeliska säkerhetsstyrkor, detta rapporterar AFP.

Vissa bedömare menar att det som händer i dag kan avgöra om protestvågen mot Trumps Jerusalembesked kommer att mattas av eller utvecklas till den tredje intifadah som extremister inom Hamas och Hizbollah uppmanat till, men som många palestinier säger att de varken önskar, orkar eller tror kommer att gynna dem.

– De flesta jag talat med säger att de inte vill ha en tredje intifada, säger Cecilia Uddén.

Trump meddelade den 6 december att USA erkänner Jerusalem som Israels huvudstad och beordrar att den amerikanska ambassaden flyttas dit från Tel Aviv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista