Man framför dator med hemsida på skärmen. Skylt vid entré till Migrationsverkets lokaler.
Foto: Emelie Rosén/Sveriges Radio samt Marcus Ericsson/TT

Migrationsverket följer inte upp köpta asylberättelser

2:29 min

Migrationsverket saknar systematiskt arbete för att följa upp misstankar om köpta asylberättelser. Samtidigt säger kommunikationsdirektör Fredrik Bengtsson att myndigheten ser allvarligt på frågan.

– Jo, det är allvarligt. Allting är allvarligt om det kan visa sig att människor som inte ska ha uppehållstillstånd beviljas uppehållstillstånd i Sverige, säger Fredrik Bengtsson.

Det är falska asylberättelser och hjälp att få visum på felaktiga grunder som marknadsförs helt öppet på flera sajter som Ekot granskat. Mot betalning vill personerna bakom sajterna hjälpa människor att på oärliga sätt få uppehållstillstånd i Sverige.

I flera fall har verksamheten pågått i många år och det här är inget som överraskar Fredrik Bengtsson på Migrationsverket.

– Nej, jag blir inte förvånad eftersom det här är en lukrativ marknad, och allt man kan tjäna pengar på och människors desperation eller vilja att skapa sig ett bättre liv, där finns det också kanaler och människor som är villiga att erbjuda det.

Ändå har Migrationsverket inget systematiskt arbete för att följa upp misstankar om köpta asylberättelser. Myndigheten för inte heller någon statistik över misstänkt falska asylberättelser.

– Nej, det har vi inte. I grund och botten är det en polisiär fråga, säger Fredrik Bengtsson.

Polisen å sin sida menar dock att det är Migrationsverket som är den myndighet som i praktiken har bäst möjlighet att upptäcka en sådan här handel. I dag vet ingen av myndigheterna hur omfattande handeln med falska asylberättelser är. Det är inte heller något som Ekots granskning kan svara på.

Men Ekot har hittat tre fall där iranska asylsökande själva berättar att de köpt sin asylberättelse. Flera personer med god insyn i asylprocessen bekräftar också att försäljningen sker, även bland andra nationaliteter.

Flera personer Ekot talat med vittnar också om att en sådan här handel riskerar att drabba de asylsökande själva. Både genom att det generellt ökar misstron mot asylsökande, men också för att asylsökande kan luras att betala tiotusentals kronor för fabricerade berättelser, som i vissa fall kan minska snarare än öka deras chanser att få uppehållstillstånd.

Fredrik Bengtsson, vid Migrationsverket, tycker ändå att myndigheten har tillräckligt god kunskap om handel med asylberättelser för att det ska hanteras på ett bra sätt.

– Vad vi gör är att hela tiden utvecklar vårt sätt att utreda så att vi gör våra utredningar på ett så bra sätt som möjligt.

Men det är inget ni pratar om för de som faktiskt sitter och möter asylsökande?

– Det finns en övergripande kunskap om det här. Det vi gör är att utbildar våra handläggare och beslutsfattare att bli så duktiga i sin utredningsmetodik som möjligt.

Av de handläggare jag pratade med på Migrationsverket så var det ingen som sa att de någonsin skulle hört talas om att det såldes falska asylberättelser, att det fanns den här typen av sajter.

– I grund och botten ser inte jag det som ett problem. Det viktigaste är att vi på aggregerad nivå har kunskap om det, säger Fredrik Bengtsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista