Tåg.
Mellan Uppsala och Stockholm ökar SJ trafiken med sex nya avgångar om dagen. Arkivbild. Foto: TT

SJ:s satsningar i Mälardalen gynnar pendlare

2:41 min

Tågoperatören SJ räknar med en miljon nya resenärer i år, vilket gör 2017 till ett rekordår. Ökningen sker framför allt i Mälardalen, där SJ nu väljer att satsa lite extra.

Varje dag reser 60.000 personer med tåg i Mälardalen, och när SJ på söndag inför en ny tidtabell, har många av de nya tågavgångarna förlagts till just orterna runt huvudstaden.

För de som reser mellan Stockholm och Västerås blir det 37 nya avgångar i veckan i rusningstid. Och på Sveriges kanske mest populära pendlingssträcka, mellan Uppsala och Stockholm, ökar trafiken med sex nya avgångar om dagen, drygt 40 nya avgångar i veckan.

SJ:s kommunikationschef Niclas Härenstam menar att det är för att Stockholm är en av de städer som växer snabbast i Europa just nu.

– Arbetsmarknaden går bra. Många vill bo och jobba här, men har svårt att hitta en bostad. Däremot, om man tittar lite utanför Stockholms stad, så är ju bostadsmarknaden bättre, säger han.

– Genom att vi sätter in fler tåg mot Uppsala och Västerås, så blir det enklare att bo på de här ställena och ändå ha ett attraktivt och bra jobb i Stockholm, säger Niclas Härenstam.

Förra året blev det starka protester när det nattåget mellan Jämtland och Stockholm drogs in i lågsäsong. Nu utökas sommarsäsongen något för det nattåget samtidigt som man återinför sträckan Kiruna-Narvik under sommarmånaderna.

Men det är framför allt storstäderna som gynnas den här gången, inte minst genom så kallade non-stop-tåg, dels mellan Stockholm och Göteborg, där resan nu kan gå på strax under tre timmar. Dels mellan Uppsala och Stockholm, där restiden på 38 minuter kan dras ned till 30 minuter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista