Antonio Guterres.
FN:s generalsekreterare António Guterres. Foto: STEPHANIE KEITH/TT

FN-soldater dödade i Kongo-Kinshasa

1:27 min

Femton FN-soldater och minst fem kongolesiska soldater har dödats i östra Kongo-Kinshasa.

FN-chefen António Guterres beskriver attacken som den värsta i FN:s historia.

"I dag är en mycket tragisk dag för FN-familjen", säger generalsekreteraren António Guterres.

"Denna avsiktliga attack på fredssoldater är oacceptabel och utgör ett krigsbrott", säger han vidare.

Minst 53 FN-soldater skadades i angreppet nära staden Beni, i provinsen Norra Kivu, enligt ett uttalande från FN-missionen Monusco. FN-soldaternas nationalitet angavs inte, men en FN-tjänsteman uppger för nyhetsbyrån AP att merparten av dem var från Tanzania.

Attacken följdes av strider som varade i minst fyra timmar, rapporterar lokala radiokanalen Okapi, med hänvisning till militära källor.

Gilbert Kambale, som leder en lokal aktivistgrupp, säger till Reuters att attacken ägde rum cirka fem mil norr om staden Beni, på vägen som leder till gränsen mot Uganda.

Jean-Pierre Lacroix, chef för FN:s fredsbevarande insatser, skriver på Twitter att attacken skedde på torsdagskvällen. Han säger inte vilka som låg bakom attacken, eller hur många som skadats eller dödats. Medicinska evakueringar pågår, skriver han.

I oktober dödades två FN-soldater från Tanzania i östra Kongo-Kinshasa, och minst tolv soldater skadades när FN-basen nära Beni attackerades av rebellgruppen Allied democratic forces, som domineras av konservativa ugandiska muslimer.

Basen utanför Beni är säte för FN:s snabbinsatsstyrka, som till skillnad från många andre fredsbevarande styrkor även har mandat att gå på offensiven.

Styrkan i östra Kongo-Kinshasa, Monusco, är FN:s största fredsinsats och har till uppgift att stävja våldet i östra delen av landet där en rad väpnade grupper finns. Sedan missionen inleddes 2010 har 93 FN-anställda soldater, poliser och civila mist livet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista