Toxoplasma från katt.
1 av 3
Professor Antonio Barragan har upptäckt hur parasiten Toxoplasma får fäste hos människor. Foto: Isabella Ahmadi/TT
Professor Antonio Barragan
2 av 3
Antonio Barragan är professor vid Institutionen för molekylär biovetenskap på Stockholms universitet och en av forskarna bakom studien. Foto: Isabella Ahmadi
Två personer i laboratorium
3 av 3
I laboratoriet på Institutionen för molekylär biovetenskap på SU studeras Toxoplasma. Foto: Isabella Ahmadi

Forskare: Så tar kattparasiten över människokroppen

2:16 min

Ett forskarlag vid Stockholms universitet har upptäckt hur parasiten Toxoplasma får fäste i människokroppen och sprider sig.

Nu hoppas man på att kunna ta fram ett botemedel mot parasiten.

Parasiten Toxoplasma gondii kan leda till infektionen toxoplasmos hos människor. Den kan vara livshotande för personer med nedsatt immunförsvar och gravida brukar rådas att undvika parasiten eftersom den kan vara skadlig för fostret.

Till exempel har nog många hört att gravida ska undvika rått kött och att städa kattlådan – två ställen där parasiten kan förekomma.

– Vi har studerat hur parasiten sprider sig i kroppen och vad vi har upptäckt är att parasiten går in i immunceller. Nu har vi börjat förstå hur parasiten kommunicerar med immunceller så att parasiten kan få dessa celler att röra på sig i kroppen, säger Antonio Barragan som är professor vid Institutionen för molekylär biovetenskap på Stockholms universitet.

Han ingår i det forskarlag vid Stockholms universitet som har kommit på hur det går till när parasiten får fäste i kroppen. Först hamnar parasiten i magen, därefter går den in i immuncellerna som egentligen ska döda den och tar över. Parasiten kan efter det röra sig i kroppen och sprida infektionen till olika organ, till exempel hjärnan.

– Det här sker på ett mycket smart sätt. Parasiten använder sig av signalmolekyler. Man kan säga att den skickar brev till cellen och immuncellen har en brevlåda så att den kan svara och ta emot budskapet. På det här fiffiga sättet så kan parasiten beordra cellen att börja sprida sig i kroppen, förklarar professor Antonio Barragan som är en av författarna till studien. 

En femtedel av den svenska befolkningen beräknas vara bärare av infektionen toxoplasmos. De allra flesta märker aldrig av att de smittats. Det finns studier som pekar på att psykiska sjukdomar som schizofreni och depression har ett samband med toxoplasma, men orsakssambandet är inte vetenskapligt fastställt, enligt Antonio Barragan. 

Förhoppningen är att den nya kunskapen ska kunna leda till att man i framtiden kan ta fram bättre behandling och botemedel mot parasiten.

– Nu förstår vi hur parasiten kommunicerar med immuncellen och det kan utgöra en angreppspunkt för att hämma kommunikationen och därmed hämma spridningen av parasiten, säger Antonio Barragan.

Vanlig blodtrycksmedicin kan hämma spridningen av parasiten, men forskarna hävdar inte att detta kan bota toxoplasmos.

I dagsläget kan man behandla akut toxoplasmos med antibiotika, men det finns ingen metod eller medicin för att behandla den kroniska infektionen som toxoplasma-bärare har. 

– Många forskare tycker att det skulle vara värdefullt att få bort parasiterna, särskilt hos riskgrupper, men även friska individer kan drabbas, till exempel av ögoninflammation och det vore värdefullt att kunna behandla, säger professor Antonio Barragan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista