Knut Arild Hareide och Audun Lysbakken.
Knut Arild Hareide och Audun Lysbakken. Foto: Fredrik Varfjell och Håkon Mosvold Larsen / TT

Norge utreder kärnvapenförbud

"Vi har nu tagit ett viktigt och riktigt steg i Norge"
2:36 min

Norge ska utreda vad det skulle innebära om landet, som Nato-medlem, skriver under FN-avtalet om förbud mot kärnvapen. Ekots korrespondent har pratat med två av de partiledare som har drivit igenom beslutet.

– Vi har nu tagit ett viktigt och riktigt steg i Norge. Vi ser precis vad den typen av vapen skapar i form av ofred och osäkerhet i vår värld, säger Knut Arild Hareide, ledare för Kristelig Folkeparti.

Bara det senaste året har vi sett en utveckling där precis den typen av vapen är med på att skapa en situation i Nordkorea där vi ser hur allvarligt det är. Det bör vara en väckarklocka!

Efter att de norska socialdemokraterna har svängt finns nu en majoritet i parlamentet Stortinget för att köra över högerregeringen. I nästa vecka kommer majoriteten i utrikesutskottet begära att regeringen ska utreda vad det skulle innebära för Norge att skriva under FN-avtalet från i somras om ett internationellt förbud mot kärnvapen.

Tidigare har Sverige och Natolandet Italien beslutat om liknande utredningar.

Ledaren för Sosialistisk Ventre, Audun Lysbakken, säger till Ekot att det norska beslutet nu i hög grad hänger samman med att antikärnvapenorganisationen ICAN i morgon får ta emot Nobels fredspris just här i Oslo.

– Fredspriset till ICAN har varit med om att sätta en dagsordning som är väldigt positiv, och som har fått den här frågan att röra på sig.

Militäralliansen Nato har uttalat sig direkt kritiskt mot FN-avtalet om kärnvapenförbud, och Norges högerregering har sagt att avtalet inte är förenligt med landets förpliktelser inom Nato. Frågan ska alltså utredas efter årsskiftet, men redan nu hävdar ledaren för Sosialistisk Venstre att det ändå är möjligt för Norge att ansluta sig till avtalet, dessutom värdefullt.

– Det har ett speciellt värde att även Natoländer går före och tydligt erkänner att kärnvapen är ett stort humanitärt problem och en oacceptabel metod att basera vårt försvar på, säger Audun Lysbakken.

Hur sannolikt är det att Norge en dag faktiskt skriver under det här avtalet?

– Jag tror att det kan ske, men det är klart att det inte är oavhängigt av vad som sker i andra Natoländer. Lyckligtvis finns den debatten nu i många Natoländer, säger Lysbakken.

– Italien gick först. Det gjorde det lättare för oss, tror jag, att få majoritet för att Norge ska följa efter. Kanske kan det beslutet som nu fattas i Stortinget göra att flera Natoländer går igång med den här processen?

– Ju fler det är, desto mer sannolikt är det att även medlemsländer i Nato måste förhålla sig till och börja ta den otroligt viktiga processen som pågår i FN på allvar, avslutar ledaren för Sosialistisk Venstre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".