Donald Trump har utlyst katastroftillstånd i delstaten.
Donald Trump har utlyst katastroftillstånd i delstaten. Foto: TT

Trump utlyser katastroftillstånd i Kalifornien

I Kalifornien fortsätter skogsbränderna med oförminskad styrka. 200 000 personer har evakuerats undan de våldsamma bränderna som härjar Kalifornien.

Nu har president Donald Trump utlyst katastroftillstånd i delstaten.

Drygt 64 000 hektar har redan förstörts av lågorna i de omfattande mark- och skogsbränder som härjar i Kalifornien. Omkring 200 000 personer har evakuerats och antalet kan komma att stiga under de kommande dagarna.

Trots att tusentals brandmän kämpar mot elden har de svårt att få bränderna under kontroll. Under helgen räknar dessutom meteorologerna med starka vindar och uppehåll – något som försvårar släckningsarbetet.

USA:s president Donald Trump utlyste under fredagen ett katastroftillstånd i Kalifornien. I och med det kan delstaten få hjälp av de federala myndigheterna. 

Enligt myndigheterna rör det sig om sex större bränder från Los Angeles upp längs Stilla havs-kusten till Santa Barbara. Även söderut mot San Diego brinner det.

Ett dödsfall har rapporterats i Ventura, norr om Los Angeles. Över 400 bostäder och andra byggnader har förstörts, enligt myndigheterna.

Den största branden – som har fått namnet Thomas – spreds inledningsvis med sådan kraft att Central Park i New York hade brunnit ner på en kvart, enligt CNN.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista