Nikki Haley, USA:s FN-ambassadör.
1 av 2
Nikki Haley, USA:s FN-ambassadör. Foto: STEPHANIE KEITH/TT
Olof Skoogh, Sveriges FN-ambassadör.
2 av 2
Olof Skoogh, Sveriges FN-ambassadör. Foto: Rick Bajornas/FN

Sverige efter FN-mötet: Vi är 14 mot 1

"USA:s beslut motsäger internationell lag"
2:32 min

FN:s säkerhetsråd samlades i dag till ett extrainkallat möte för att debattera USA:s beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

Efter mötet gjorde Sverige och de andra EU-länderna ett gemensamt uttalande som vände sig mot ambassadflytten.

Sverige och sju andra rådsmedlemmar hade begärt mötet i New York.

– Tanken när vi kallade till mötet var dels att framföra budskapen från de europeiska länderna, dels mana till lugn och besinning och undvika våldsutövande. Vi har redan sett att beslutet lett till en hel del sammandrabbningar i regionen, säger Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog till TT.

I sitt tal inför rådets 15 medlemsländer tryckte han på hur viktigt det är att USA levererar trovärdiga konkreta förslag om hur en fredsprocess kan se ut.

Efter mötet uttalade Sverige och övriga EU-länder i rådet att Trumps beslut om att flytta ambassaden från Tel Aviv riskerar att försvåra en fredsprocess och leda till ytterligare spänningar i regionen.

Dessutom strider ambassadflytten mot säkerhetsrådets beslut om en tvåstatslösnig och internationell rätt, anser länderna.

– Det amerikanska beslutet riskerar att försvåra en fredslösning, säger Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog till TT.

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley gjorde klart att Trump tänker fortsätta engagera sig för att nå en israelisk-palestinsk fredsuppgörelse. Men Storbritannien kritiserade Trumps ambassadbeslut för att vara "ohjälpsamt".

– Vi är 14 mot 1, konstaterar Olof Skoog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".