Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S)
Foto: Ronnie Ritterland/Sveriges Radio

Nya matambassadörer utomlands ska sälja svenska livsmedel

1:27 min

Regeringen kommer att tillsätta matambassadörer på flera håll i
världen för att försöka öka exporten av svenska livsmedel.

Hör hela Ekots Lördagsintervju med landsbygdsminister Sven-Erik Bucht

– Vi vill öka vår export kraftigt till USA och Kanada, men vi vill också till Japan, Sydkorea och Singapore, som är som en hubb i Asien för många olika typer av branscher, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i Ekots Lördagsintervju.

Regeringen har som mål att öka svensk livsmedelsproduktion och få upp sysselsättningen i branschen. För att nå dit vill regeringen underlätta för små och medelstora företag att etablera sig på exportmarknaden.

Tre mat- och exportambassadörer ska tillsättas; två i Asien och en i USA eller Kanada. Ett försök som gjorts i Peking har fallit väl ut, säger Sven-Erik Bucht.

– Vi har ju en resurs som vi satte på plats i Peking för två år sen som jobbar där som lantbruksråd och som också jobbar med livsmedelsexport till Kina, och det har varit väldigt framgångsrikt. Vi ökar vår export kraftigt nu till Kina.

Förra året exporterades svenska livsmedel för över 80 miljarder kronor.

Vilken potential som finns att öka exporten ska analyseras av Business Sweden, som hjälper svenska företag att exportera. Och det är inte låga priser som är Sveriges största konkurrensfördel.

– Varför man vill köpa de här svenska livsmedlen, är inte för att de är billiga. Det är för att, som de säger: "Ni har en hög livsmedelssäkerhet i Sverige, ni har högkvalitativa produkter", säger Sven-Erik Bucht.

Hör mer av landsbygdsministern i Ekots Lördagsintervju, klockan 12:55 i P1 i dag, lördag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista