Blommor och ljus, personer som sörjer.
1 av 2
21 människor dog i trängseln. Arkivbild. Foto: Martin Meissner
Människor i en rättssal.
2 av 2
Rättegången startade på fredagen. Foto: Ina Fassbender / TT

21 dog på musikfestival – nu startar rättegången

2:18 min

I Tyskland har en av de största rättegångarna sedan kriget inletts i Düsseldorf. Tio personer står åtalade för vållande till annans död och kroppsskada i samband med en musikfestival 2010 då 21 människor klämdes ihjäl och över 600 skadades.

Det var total panik när tusentals festivalbesökare pressade fram i båda riktningar, genom en smal tunnel till och från konsertområdet.

– Min son hade ingen möjlighet att ta sig levande ut ur kaoset, berättar en mamma som förlorade sitt enda barn.

För de anhöriga fortsatte plågan när ansvarsfrågan inte blev ordentligt utredd och inblandade skyllde på varandra. Det fanns invändningar mot säkerheten redan före den gigantiska technomusikfestivalen under namnet Love Parade i Duisburg 2010. Men det fanns också ett tryck från arrangörer och politiker att den skulle genomföras.

Festivalen väntades locka över en miljon besökare från hela Europa och skulle bli en av det pågående kulturhuvudstadsårets absoluta höjdpunkter.

Istället miste 21 människor livet och över 600 skadades i den enorma trängseln som byggdes upp under eftermiddagen den 24 juli när alldeles för många människor skulle genom alldeles för få och för små passager.

Enligt åklagaren begick arrangörerna flera fel redan vid förberedelserna och planeringen, och under själva evenemanget följdes inte säkerhetskraven.

Efter att åtalet först lades ned överklagade de anhöriga och fick rätt. Nu ställs tio personer från stadsförvaltningen och arrangören till svars för vållande till annans död och vållande till kroppsskada. En särskild mässhall har hyrts in för mastodonträttegången.

Över 60 000 dokument och 3 000 vittnesmål ligger till grund för åtalet. Det blir en av de största rättsprocesserna under efterkrigstiden i Tyskland och det finns redan en oro för att man inte ska hinna färdigt innan preskriptionstiden går ut år 2020.

För de anhöriga är det en lättnad att det efter sju år äntligen blir en rättslig prövning men det väcker också rädsla, när allt kommer tillbaka, berättar mamman vars son var en av de 21 omkomna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista