Folkmassa
1 av 3
Foto: Cecilia Uddén / Sveriges Radio
Kvinna i slöja
2 av 3
Pensionerade Zakiya. Foto: Cecilia Uddén / Sveriges Radio
Cecilia Uddén, Jerusalem
3 av 3
Cecilia Uddén på plats vid Damaskusporten i Jerusalem. Foto: Cecilia Uddén/SR

Fredlig demonstration i Jerusalem

2:15 min

En palestinsk demonstrant dödades på fredagen i Gaza i sammandrabbningar med israeliska säkerhetsstyrkor och minst 50 skadades.

3 000 demonstranter deltog i protester på olika platser på Västbanken. I Jerusalem hölls en fredlig demonstration efter fredagsbönen i Al Aqsa moskén.

En kvinna leder talkören här utanför Damaskusporten i Jerusalem, ett par hundra demonstranter ropar: Aamerika är ormens huvud, och Jerusalem är arabiskt.

Och så en liten sammandrabbning när israeliksa säkerhetsstyrkor tränger in i gruppen.

Men det utvecklar sig inte till de våldsamma sammandrabbningar som ägde rum på fredagen på Västbanken där israeliska säkerhetsstyrkor svarade med tårgas och gummikulor mot i demonstranter som kastat sten och molotov cocktails. Och i Gaza sköts en palestinier ihjäl.

Den andra dagen av vrede blev våldsammare än dagen före, men inte så allvarligt som många bedömare befarat. Fredliga protester har hållits över hela den muslimska världen: Jordanien, Egypten, Tunisien, Somalia, Libanon och Pakistan.

Det är för tidigt att utesluta att denna våg kan utvecklas till den tredje intifada som Hamas har uppmanat till. Och det finns palestinier som säger att de hoppas på både intifada och krig eftersom "våld är det enda språk Israel förstår".

Den pensionerade specialläraren Zakiya, som går till moskén med käpp, säger: Om Gud vill befriar vi Jerusalem från fienden med en ny intifada, jag är beredd att bli martyr, våra själar är ingenting mot Al Aqsa.

Men de allra flesta jag talar med här säger som Manal: Jag hoppas inte, ingen intifada för våra ungdomars skull, jag vill inte se dem dö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista