Kvinna bär ett barn efter att ha klivit av ett flygplan.
i förra veckan fördes 150 återvändande migranter med ett chartrat flygplan från Libyen till Nigeria. Foto: Pius Utomi Ekpei/TT.

De får hjälp att återvända hem

"Jag ska hem till Nigeria, jag är så glad"
1:34 min

Efter senaste tidens avslöjanden om slavhandel och andra övergrepp mot afrikanska migranter i Libyen har flera länder i Afrika trappat upp arbetet med att hjälpa sina medborgare att återvända hem.

– Jag ska hem till Nigeria, jag är så glad, säger en av tusentals afrikanska migranter som just nu får hjälp att återvända till sina hemländer.

Avslöjandena nyligen om hur svarta afrikanska migranter såldes som slavar i Libyen har väckt stor uppmärksamhet och avsky runt om i Afrika och pressen har ökat betydligt på afrikanska ledare att hjälpa dem av sina medborgare som vill att återvända hem.

Häromdagen meddelande Afrikanska unionen att de kommer att återföra 20 000 personer de kommande veckorna, men utöver det har en lång rad afrikanska länder tagit egna initiativ eller trappat upp ett pågående arbete den senaste veckan.

Länder som Gambia, Niger, Kamerun och Elfenbenskusten har flugit hem flera hundra medborgare var de senaste dagarna, och Nigeria - det land som flest migranter i Libyen kommer ifrån – har trappat upp ett arbete som bara i november återförde 1 300 personer till Nigeria.

Rwanda har erbjudit sig att ta emot 30 000 flyktingar från Libyen, samtidigt som pressen ökar från både Afrika, Europa och FN på Libyens regering att stänga de flyktingläger där människor lever under omänskliga förhållanden.

Libyen har de senaste åren blivit en av de stora samlingsplatserna för migranter och flyktingar som väntar på en chans att korsa Medelhavet på väg mot Europa. Ingen vet exakt hur många migranter som befinner sig i Libyen, men uppskattningar pekar på någonstans mellan 400 000 och 700 000 personer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".