Tusentals har samlats på Paris gator för att hylla musikern Johnny Hallyday i samband med hans begravningskortege.
Tusentals har samlats på Paris gator för att hylla musikern Johnny Hallyday i samband med hans begravningskortege. Foto: Eric Feferberg/TT

Johnny Hallyday begravs i Paris

2:26 min

I Paris äger i dag begravningsceremonierna rum efter att en av landets stora musiker, Johnny Hallyday, som gick bort tidigare i veckan.Han har kallats "Frankrikes sista idol".

Redan tidigt i morse började människor samlas längs kortegevägen genom centrala Paris där Johnny Hallydays stoft kommer att föras.

Det blir en folklig musikalisk hyllning till denne, ikoniska franske musiker. 600 bikers samt musiker från Hallydays sista band deltar. Evenemanget övervakas av 1 500 poliser.

Kortegen går via Triumfbågen längs Champs Élysées och Place de la Concorde till Madeleinekyrkan, där den religiösa ceremonin äger rum. President Macron och hans hustru kommer att vara med vid den privata ceremonin i kyrkan.

Macrons ord att "vi bär alla med oss en bit av Johnny" har ekat under veckan i både Frankrike och i Belgien, där Johnny Hallyday föddes för 74 år sen som Jean-Philippe Smet.

Hans karriär spänner över sex decennier, han debuterade som 13-åring. Han tog rocken till Frankrike på 50-talet och har också spelat blues, soul och fransk chanson. Han bodde en tid i USA, och han levde ut den amerikanska rockenrolldrömmen: musik, sex appeal, motorcyklar och droger.

Han producerade över 50 studioalbum och 27 livealbum - han sålde över 100 miljoner plattor - mest i Frankrike eftersom han aldrig riktigt slog igenom utomlands.

Han var aktiv in i det sista och avslutade sin sista turné den 5 juli i år.
I fjol blev det känt att han hade lungcancer och Johnny Hallyday avled natten till onsdag.

Det är svårt att utanför Frankrike och Belgien riktigt förstå hur stor Johnny Hallyday är. Men i Frankrike är det närmast landssorg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista