Irakiska soldater firar.
Arkivbild. Iraks armé och premiärminister Haider al-Abadi. Foto: TT

Irak förklarar IS besegrat

12 min

Iraks premiärminister Haider al-Abadi förklarar kriget mot IS i Irak över, sedan styrkor tagit kontroll över gränsområdet mot Syrien.

IS är helt besegrat i Irak, det uppger irakiska inrikesdepartementet för Sveriges Radios korrespondent Johan-Mathias Sommarström.

Johan Mattias Sommarström:

– Det handlar om ganska små och strategiskt obetydliga ökenområden väster och nordväst om Bagdad, som gränsar till Syrien.

– Det innebär att IS inte längre kan ta sig fram och tillbaka över gränsen och på den vägen frakta vapen och förnödenheter. Nu har IS alla territorier raderats, de kontrollerar inte längre områden i Irak.

Vad innebär det här för Irak?

– Fritt från IS är det inte, det finns säkert en hel del sympatisörer kvar och en mentalitet som säkert inte kan raderas i en handvändning, men strategiskt betyder det att Irak kan fokusera på annat, bland annat rättsprocessen mot IS-sympatisörer och  återuppbyggnaden av de områden som förstörts. Människor vill kunna flytta hem igen.

Tror du att människor som flytt är redo återvända?

– Nej, så enkelt är det inte. Många ställen är helt förstörda. Det finns mineringar, ingen el  och rinnande vatten, och infrastrukturen är förstörd. Det dröjer innan de kan återvända.

Om IS nu är borta från de här områdena som gränsar till Syrien hur stor risk är det att de kommer att dyka upp på andra ställen?

– Vi kommer att se dåd på andra ställen, men de kommer troligen inte kunna återta landområden. De saknar rekryteringsbas och pengar.

Vad betyder det här för Iraks president?

– Han är stolt, har haft problem i samarbetet med Kurdistan, men han kommer att sitta säkrare i och med det här.

– Det är nog väldigt skönt för de flesta i Irak att kunna sätta punkt för terrorsektens kontroll över landområden idag, säger Johan-Mattias Sommarström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista