Irakiska soldater firar.
Arkivbild. Iraks armé och premiärminister Haider al-Abadi. Foto: TT

Irak: Kriget mot IS är över

Hör Sveriges Radios korrespondent Johan-Mathias Sommarström
12 min

Irak har i dag förklarat seger i kriget mot terrorgruppen som kallar sig IS.

Den irakiske premiärminitsern Haider al-Abadi säger att irakiska styrkor nu har full kontroll över de sista IS-fästena vid gränsen mot Syrien.

"Samtliga irakiska landområden är nu befriade från IS- terrorgäng och våra styrkor har full kontroll över gränsen mot Syrien", heter det i ett uttalande från den irakiska militären.

Premiärminister Haider al-Abadi hyllar de irakiska styrkorna och säger att IS nu är fullständigt besegrade. Terrorgruppen tog kontroll över de sunnimuslimska städerna Falluja och Ramadi redan i januari 2014. I juni samma år tog de kontroll över landets näst största stad Mosul och stora områden runt omkring.

Tiotusentals människor flydde IS framfart. Tusentals dödades eller kidnappades. Från Mosul utropade IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi ett kalifat i IS-kontrollerade områden i Irak och Syrien. Terrorgruppen tycktes till en början ostoppbar. Man skröt om sin brutalitet och lyckades locka mängder av nya anhängare.

2015 vände det. IS förlorade Falluja och Tikrit och förra året inleddes den stora Mosuloffensiven som blev det blodigaste slaget hittills mot IS – men också början på slutet för terrorsektens självutropade kalifat.

De områden som i dag har befriats var små obetydliga samhällen längs den syriska gränsen, men betydelsen av segern är stor. Den visar också att den ökända Iranstödda Hashd el-Shabi-milisen och de reguljära styrkorna lyckats samarbeta. Det har förekommit uppgifter om övergrepp, men inte i den omfattningen som många fruktade.

Men samtidigt som segeryra råder förskansade sig en rad IS-terrorister under eftermiddagen i ett område nära Kirkuk. Fem personer med bombbälten dödades och ytterligare ett antal greps. Enligt militären rörde det sig om en så kallad vilande terrorcell.

Sådana lär det finnas fler av.

Irakiska antiterrorpoliser gör dagligen räder och fruktar att det kommer att ta lång tid innan landet är helt fritt från terrorister. Kvarvarande IS-anhängare lär efter nederlaget byta taktik. Nya områden blir svåra att kontrollera, men enskilda terrordåd är att vänta.

Mentaliteten som en gång fick folk att flockas under IS svarta fana finns också kvar. Regeringen har en stor utmaning framför sig i att få bort det som faktiskt varit grogrunden till IS framgång: sunnimuslimernas känsla av förtryck och orättvis behandling.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".