Setsuko Thurlow
Setsuko Thurlow. Foto: Audun Braastad/TT

Överlevde Hiroshima – tar emot fredspriset

2:00 min

1945 överlevde hon atombomben i Hiroshima.

I morgon tar Setsuko Thurlow emot Nobels fredspris i Oslo, som en av de drivande inom antikärnvapenorganisationen ICAN.

På 1950-talet skaffade Setsuko Thurlow familj i Kanada. På lördagen mötte 85-åringen världspressen på norska Nobelinstitutet.

– Jag överlevde atombomben i Hiroshima. Jag är säker på att ni har sett många fotografier på förödelsen i staden och det mänskliga lidandet som överlevande upplevde.

Den då 13-åriga Setsuko överlevde Hiroshima. Hon ska ha skyddats från den mest akuta strålningen genom att hamna under rasmassorna när atombomben fick hennes skola att falla samman.

Setsuko Thurlow har i flera decennier kämpat för kärnvapennedrustning, och även om hennes fysik har börjat svikta glöder 85-åringen när hon pratar.

Bland annat kritiserade hon under presskonferensen ledarna i USA och Nordkorea för deras kärnvapenhot.

– Jag kommer upprepade gånger rikta starka krav mot båda ledarna att de aldrig får använda kärnvapen, och aldrig använda militära metoder för att lösa problemen. Förhandla!

Så löd Hiroshimaöverlevarens uppmaning till Donald Trump och Kim Jung-Un. ICAN är antikärnvapenorganisationen som var drivande bakom FN-avtalet i somras om ett internationellt förbud mot kärnvapen. De nio kärnvapenländerna hör till de som inte vill ansluta sig till avtalet, men ICAN får ändå Nobels fredspris 2017.

Vid prisceremonin i Oslo ska Setsuko Thurlow hålla tal och ta emot priset, tillsammans med ICAN:s svenska chef Beatrice Fihn. Hon meddelade idag att prispengarna på nio miljoner kronor kommer gå till en ny fond med koppling till avtalet om kärnvapenförbud.

– Vi kommer använda prispengarna i den här fonden för att hitta projekt och aktiviteter över hela världen för att göra så att stater ansluter sig till det här avtalet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista