Tre kvinnor.
Høyre, Fremskrittspartiet och Venstre förhandlar.

Norge kan få trepartiregering

Det liberala partiet Venstre har sagt ja till att inleda formella regeringsförhandlingar med Høyre och Fremskrittspartiet i Norge.

Venstres ledare Trine Skei Grande säger att hennes parti vill göra högerregeringen mer socialliberal.

– Vi ska arbeta för en grönare regering, en mer generös regering som ser människor och lyfter dem som behöver det, och en igenkännbar socialliberal regering på de klassiska områdena, säger Trine Skei Grande.

Statsminister Erna Solberg (H) är glad över att Venstre vill inleda samtal, men säger att när det gäller förhandlingar om en regeringsplattform är inget klart förrän allt är klart

– Vi har lagt ner ganska lång tid på sonderingarna, vi har talat om det vi har gemensamt, vilka utmaningar samhäller står inför, och efter de intensiva samtal vi har haft är jag glad över att Venstre har gjort det här valet, säger Solberg.

Venstres ledare tar en stor risk genom att gå in för regeringssamarbete med Høyre och populistiska Fremskrittspartiet, anser Anders Todal Jenssen, professor i statsvetenskap vid universitetet NTNU i Trondheim.

– Hon spelar högt nu. Både eftersom man vet att det kan kosta många röster att vara juniorpartner i en regering. Men också när det gäller partiets identitet. Frågan är om de klarar att upprätthålla ett tydligt Venstre som står för något annat än Høyre och FRP, säger han till NTB.

Norge har de senaste fyra åren haft en regering med Høyre och populistiska Fremskrittspartiet, som styrt med stöd av Venstre och Kristelig Folkeparti.

Efter valet den 11 september, där Høyre blev största borgerliga parti, har sonderingar om regeringsbildningen pågått. Kristelig Folkeparti meddelade efter valet att partiet lämnar det formella samarbetet med regeringen, medan Venstre har hållit dörren på glänt.

Men även om Venstre ingår i regeringen tillsammans med H och FRP saknar de tre partierna egen majoritet i stortinget och är fortsatt beroende av stöd från FRP för att få igenom sina förslag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista