Tre personer sitter på en bänk, en håller en valaffisch.
De väntar på ett valmöte med en av oppositionspartiernas kandidater i Caracas. Foto: Fernando Llano/TT.

Lokalvalen i Venezuela bojkottas av flera partier

Nederlaget i regionalvalet i höstas splittrade oppositionen
1:54 min

På söndagen hålls lokalval för att utse borgmästare runt om i Venezuela. Men majoriteten av oppositionspartierna bojkottar valet eftersom de hävdar att regeringen manipulerade resultaten i regionalvalen som hölls för ett par månader sedan.

– Jag uppmanar alla att gå upp tidigt, dricka en kaffe och ta med sig familjemedlemmar och grannar för att gå och rösta, sa president Nicolás Maduro när han höll ett tv-tal i går.

Regerande socialistpartiet väntas vinna i stort sett alla 335 borgmästarposter, av den enkla anledningen att majoriteten av oppositionspartierna inte tänker ställa upp. De bojkottar lokalvalet och hävdar att det kommer präglas av liknande fusk som under regionalvalen, som genomfördes i oktober i år.

Oppositionen förlorade då stort, och anklagade den regeringskontrollerade valmyndigheten för att omplacera vallokaler till farliga och otillgängliga områden, hota med våldsamheter och strypa oppositionens möjlighet att nå ut i nationella medier.

Nederlaget i regionalvalen bidrog också till att splittra oppositionskoalitionen MUD, efter att ett av partierna erkänt den kontroversiella författningsförsamling som president Nicolás Maduro installerade i somras, för att skriva om Venezuelas grundlag.

Församlingen har ersatt det folkvalda parlamentet, och regeringen krävde efter regionalvalen att alla nyvalda guvernörer skulle svära en trohetsed inför församlingen, vilket majoriteten av oppositionspartierna vägrade.
De är också delade i frågan om huruvida man ska delta i en dialog med regeringen som just nu hålls i Dominikanska Republiken.

Dagens val är ett sorts genrep inför nästa års presidentval. President Nicolás Maduro väntas ställa upp igen. Han har under de senaste veckorna gjort sig av med flera rivaler inom socialistpartiet genom att avsätta dem och anklaga dem för korruption.

Oppositionen har ännu ingen kandidat, men det ryktas att en av Venezuelas mäktigaste företagsledare, Lorenzo Mendoza, kommer att ställa upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".