Micheil Saakasjvili och demonstranter.
Georgiens expresident Micheil Saakasjvili. Foto: TT

Saakasjvili uppmanar till protest mot Porosjenko

1:48 min

I Ukraina hungerstrejkar oppositionspolitikern Micheil Saakasjvili i protest mot att han har häktats. Han manar nu sina anhängare att demonstrera med krav på att president Porosjenko ska avgå.

Den georgiske expresidenten och nu statslöse oppositionsledaren Micheil Saakasjvili sitter i polishäkte sedan natten mot lördag. Han har inlett en hungerstrejk i protest och manar, enligt sin försvarsadvokat, till nya regeringsfientliga demonstrationer i Kiev under söndagen.

Saakasjvili utsågs till guvernör i Odessa av president Petro Porosjenko och fick ukrainskt medborgarskap. De båda studerade tillsammans i Kiev som unga, men Saakasjvili blev för kritisk av makthavarna. Han avgick från sin post, eftersom han inte såg något regeringsstöd för det han utsetts att göra: rensa upp i en av Ukrainas mest korrupta och kriminella städer.

Porosjenko tog ifrån Saakasjvili medborgarskapet i somras, sedan han bildat ett oppositionsparti. I september tog han sig ändå in i Ukraina utan pass.

I oktober restes ett tältprotestläger utanför parlamentet med krav på tidigarelagda val, borttagen immunitet för parlamentariker och riksrätt för Porosjenko.

För en vecka sedan hölls en demonstration i centrum och idag planeras ännu en, som Saakasjvili utlyst. I morgon ska han ställas inför rätta anklagad för att ha tagit emot miljoner från en oligark kopplad till ryska intressen och den avsatte presidenten Viktor Janukovytj.

Som bevis finns ett avlyssnat telefonsamtal. Men flera rättsliga experter säger till tidningen Kyiv Post att inget i samtalet utgör grund för anklagelsen att Saakasjvili planerade en statskupp, något han anklagas för.

Petro Porosjenko har lovat fullständig transparens kring rättshanteringen, något som Ukrainas internationella långivare kräver.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista