Tre kvinnor
Foto: Odd Andersen/AFP/TT

Beatrice Fihn och Setsuko Thurlow tog emot fredspriset i Oslo

0:30 min

Människor som överlevt de amerikanska atombomberna mot Hiroshima och Nagasaki satt i publiken då antikärnvapenorganisationen Ican på söndagen tog emot Nobels fredspris i stadshuset i Oslo.

Hör vad Beatrice Fihn sade ett par timmar före prisceremonin

Ambassadörerna från kärnvapenmakterna USA, Frankrike och Storbritannien lyste däremot med sin frånvaro – de tre länderna representerades i stället av lägre rankade diplomater, skriver nyhetsbyrån AFP.

– Historien om kärnvapen kommer att ha ett slut, och det är upp till oss att avgöra vad slutet blir. Blir det slutet för kärnvapen, eller blir det slutet för oss? frågade sig Icans generalsekreterare Beatrice Fihn i sin Nobelföreläsning.

Det allt mer högröstade ordkriget mellan USA och Nordkorea har återigen aktualiserat frågan om kärnvapen. Enligt Fihn göder de konflikter snarare än att fungera avskräckande.

– De var orsaken till Irakkriget, spänningarna i Iran och våldsamheterna i Kashmir. Och det fruktansvärda läget mellan Nordkorea och USA har drivits fram av kärnvapen, sade hon i en intervju med TT i lördags.

Ican är en allians av icke-statliga organisationer som verkar för att avskaffa kärnvapen.

Organisationen får årets fredspris "för sitt arbete för att uppmärksamma de fruktansvärda humanitära konsekvenserna av all användning av kärnvapen, och för sina banbrytande ansträngningar att uppnå ett fördragsbaserat förbud mot sådana vapen", enligt norska Nobelkommitténs motivering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista