Tysk kanslerkandidat pekas ut i mutaffär

I Tyskland är temat kristdemokraterna och svarta pengar aktuellt igen. För första gången pekas kristdemokraternas nuvarande kanslerkandidaten Edmund Stoiber ut för att ha känt till mutaffärerna.
I Tyskland frågar man sig nu om höstens val ska avgöras i Toronto. Där vittnar nu den kanandensisk-tyske affärsmannen och lobbyisten Karlheinz Schreiber inför den tyska Förbundsdagens undersökningsutskott. Schreiber hävdar att också CSU har tagit emot gåvor i miljonklassen. CSU är det bayerska systerpartiet till CDU, kristdemokraterna som under förre kanslern Helmut Kohl led svårt när det avslöjades att partiet, och inte minst Kohl själv, tagit emot partistöd från företag illegalt. Det var Kohl-affären som fällde kristdemokraterna i valet i Tyskland 1998. Nu är det mycket viktigt för den nya kristdemokratiska ledningen att visa att de är rena, att mutafärerna är historia. När nu Schreiber pekar ut kristdemokraternas kanslerkandidat Edmund Stoiber och säger att han var medveten om vad som försiggick, när även CSU stack belopp i miljonklassen i fickorna då svarade partiet snabbt. CSU:s Andreas Schmidt kallade Karlheinz Schreiber för opålitligheten personifierad. Schreiber bor i Kanada och han gör vad han kan för att förhindra en utvisning till Tyskland där han har ett åtal om skattebrott hängande över sig - ett åtal i delstaten Bayern, CSU:s hemstat. Enligt CSU:s Andreas Schmidt handlar Schreibers uttalanden om hämnd på de politiker om inte förhindrade åtalet. Men i Tyskland idag tas Schreibers nya uppgifter på allvar, även om man väntar på bevisen som Schreiber säger sig kunna lägga fram inom någon dag. Tidigare har Karlheinz Schreiber bara antytt att CSU varit inblandat i mutaffärer. Från socialdemokratiskt håll är man försiktig i sina kommentarer. Det är bara ett par månader sen som ledande socialdemokrater i Köln avslöjades med att ta emot mutor till partiet. Klart är att om Schreiber lägger fram bevis då kommer ett avgörande slag mot den kristdemokratiska oppisitionen inför höstens val i Tyskland.
Gunnar Bolin, SR:s korrespondent i Berlin
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".