Swedwatch logotype och utsläpp från fabrik.
Foto: Swedwatch/Press, Ted S. Warren/AP/TT

Swedwatch: Tio största fondbolagen långt ifrån klimatsmarta

2:32 min

Finanssektorns arbete är centralt för klimatarbetet, en del framsteg har gjorts men bolagen missar målen. Detta enligt Swedwatchs nya rapport.

Swedwatchs granskning sammanfaller med tvåårsdagen av Parisavtalet mot klimatförändringar. Frankrikes president håller under tisdagen toppmöte i Paris, på temat finanssektorns klimatarbete.

Sedan Parisavtalet slöts, har många betonat vikten av att finansbranschen arbetar i linje med avtalet, inte minst för att de politiska framstegen går långsamt.

Rapporten, "Turning the Tide", som Swedwatch gjort med stöd av Naturskyddsföreningen och Svenska Kyrkan, granskar de tio största svenska fondbolagen, som tillsammans förvaltar omkring 4 200 miljarder kronor åt både småsparare och institutionella sparare.

Frida Arounsavath på Swedwatch som skrivit rapporten, betonar finansbranschens roll.

– Den är helt avgörande, om världen ska kunna klara klimatutmaningen. Där ser vi att de närmaste åren fram till 2020 är helt kritiska för att den stora omställningen ska ske.

– Finansiella flöden måste flyttas från fossilt till grönt, och det under en väldigt kort period, säger Frida Arounsavath.

Men det är långt kvar till denna omställning, enligt Swedwatch.

– Inget fondbolag i studien kan redovisa mål, eller ökningar i just gröna investeringar, säger Frida Arounsavath.

– De kan inte visa att de investerat mer i exempelvis förnybar energi, energieffektivisering , eller viktig infrastruktur som behövs för att stå emot klimatförändringar, till exempel vattenförsörjning i torkdrabbade områden."

De svenska fondbolagen har i högre grad än i andra länder avinvesterat från fossil energi men fortsätter investera i fordon och i industri med höga utsläpp.

Visserligen erbjuder de klimatfonder och de gröna obligationerna, som ska finansiera miljövänliga projekt, växer. Men det är långt ifrån tillräckligt, enligt Swedwatch, och det gäller inte bara i Sverige:

– Globala börser, alltså finansektorn i stort, går i en riktning som leder oss till klimatförändringar på upp till 4 - 6 graders global uppvärmning.

– Det betyder att börserna inte har tillräckligt fokus på klimatlösningar, på förnybar energi. Man måste skala upp, man kan inte fortsätta investera mer eller mindre i linje med börsindex.

Men fondbolagen satsar ju pengarna för att maximera spararnas förtjänster?

– Finanssektorns riskmodeller bygger ju på att man följer utvecklingen på världens börser. Där är det ju tunga investeringar i fossilt, i klimatförstörande verksamhet. Men det vi vill framhäva är att klimatförändringar i sig är en risk för ekonomisk tillväxt, säger Frida Arounsavath, som skrivit rapporten för Swedwatch.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista