Roy Moore och Donald Trump.
Roy Moore och Donald Trump. Foto: TT

Donald Trump: Rösta på Roy Moore

1:54 min

Donald Trump lägger nu hela sin politiska tyngd bakom den kontroversiella senatorskandidaten Roy Moore.

Med tre dagar kvar till valet kommer presidenten spela in en telefonreklam för att stödja Moore.

En annars given vinst för Republikanerna i det konservativa Alabama har förvandlats till ett jämnt lopp med ovanligt höga insatser.

Roy Moore anklagas för att som 30-åring ha gjort sexuella närmanden mot flera unga kvinnor och flickor, däribland minderåriga. En av kvinnorna anklagar honom för att sexuellt ofredande, hon var 16 år gammal vid tillfället.

Trots anklagelserna har Roy Moore president Donald Trumps fulla stöd. Under ett kampanjliknande möte i grannstaten Florida i fredags uppmanade han Alabamaborna att rösta på Moore.

Nu rapporterar flera medier i USA att presidenten kommer spela in ett så kallar robocall, ett telefonmeddelande, till stöd för Roy Moore.

President Trump behöver Republikanen Moore i senaten för att inte äventyra en redan svag majoritet. Om Moore skulle förlora valet på tisdag skulle det innebära att republikanerna bara har 51 platser mot oppositionens 49, med andra ord en ännu större uppförsbacke för Trumps reformagenda.

Porter Bevan jobbar på en bensinmack i centrala Birmingham. Med sin revolver fullt synlig i ett hölstret säger han att han förstår att Trump behöver Roy Moores stöd i kongressen.

– Men jag kommer varken rösta på Moore eller på demokraten Doug Johns, båda valen är avskyvärda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista