Protesterna mot Trumps Jerusalem-beslut fortsätter

2:37 min

Protesterna mot Donald Trumps erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad fortsätter. I går hölls demonstrationer i bland annat Marocko, Indonesien, Egypten och Libanon.

Europeiska ledare som Macron fördömer Trumps beslut och säger att det strider mot internationell rätt. Men bortom fördömanden anses de arabiska ledarna inte ha många konkreta åtgärder att vidta. Arabvärlden är förändrad och Jerusalem står inte längre högst upp på prioriteringslistan.

På en arabisk satirteckning som publicerades häromdagen, sitter två arabledare ihopkurade vid en telefon och ber om instruktioner från Vita Huset. Hallå Washington, säger den ene som har luren vid sitt öra, har vi tillstånd att fördöma? Och den andre sitter ivrigt väntande: vad sa de, vad sa de?

Teckningen överensstämmer med den bild många medborgare har av arabiska ledare som styrs från Washington. Om Jerusalem nu är så viktigt, så hade väl Saudiarabiens kronprins Mohamed Bin Salman använt sina nära band till Trump för att hindra katastrofen, sa en kommentator, övertygad om att den saudiske kronprinsen hade givit USA grönt ljus på förhand.

Jerusalem, al Quds på arabiska, var en gång ett samlande mytomspunnet stridsrop, men hotet från IS, skräcken för Iran, maktkampen mellan Saudiarabien och Iran, och krigen i Syrien, Jemen, o Irak, har dämpat lystern kring Jerusalems gyllene klippdom. Prioriteringarna har ändrats. Ingen tror att Egypten och Jordanien kommer att avbryta sina viktiga militära samarbeten med Israel för Jerusalem.

Egypten är mer angeläget om att krossa IS på Sinai än att blåsa liv i fredsprocessen. Det är också något svårare för arabiska ledare att anklaga Israel för dess brott mot palestinierna, när Israel visat mer respekt för mänskligt liv än den syriska regimen med sitt blodiga bombkrig mot den egna befolkningen, eller Saudiaraiben med sitt förödande krig mot fattiga Jemen.

Både Egypten, Jordanien och Saudiarabien är i dag mer överens än någonsin med Israel när det gäller hotbilden i Mellanöstern. Alla delar samma skräck för Iran, samma aversion mot politisk islam och mot den arabiska vårens demokratiaktivism.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista