Folk tittar på listor på en vägg
1 av 3
almyndigheten säger att valdeltagandet var högt för ett lokalval, men oberoende bedömare är tveksamma. Foto: Federico Parra/AFP Photo
Venezuela lokalval
2 av 3
Biogladys Rojas och William Mujica är funktionärer i det röda stånd som socialistpartiet ställt upp utanför vallokalen. Där registreras de som röstat. Foto: Lotten Collin
Flera människor och ett rött tält
3 av 3
Utanför vallokalerna i många fattiga områden har socialistpartiet ställt upp röda tält där väljare kan registrera att de röstat. ”På det viset får de ekonomisk hjälp och matlådor”, säger funktionärerna. Foto: Lotten Collin

Storseger för socialistpartiet – efter oppositionens bojkott

2:09 min

Det regerande socialistpartiet vann nästan alla borgmästarposter i gårdagens lokalval i Venezuela. Oppositionskoalitionen bojkottade valet eftersom de hävdar att regeringen fuskar.

Nu säger president Nicolás Maduro att de oppositionspartier som inte deltog i gårdagens val inte heller kommer få ställa upp i presidentvalet nästa år.

– De partier som bojkottade dagens val kommer inte få delta i presidentvalet nästa år. De kommer försvinna från den politiska kartan, sa president Nicolás Maduro i ett tal igår, strax innan vallokalerna stängde. 

Några timmar senare kom resultatet, som visade att socialistpartiet vunnit nästan alla av Venezuleas 335 borgmästarposter. Oppositionskoalitionen MUD ställde inte upp i valet eftersom de hävdar att regeringen fuskar, bland annat genom att kontrollera valmyndigheten. Men de kontrollerar också själva röstningsprocessen.

Utanför vallokalerna i de fattiga områdena står socialistpartiets röda tält.

– Efter att människor röstat så kommer de hit och registrerar sig, säger William Mujica.

Han och de andra funktionärerna i tältet har en lista över alla boende i kvarteret. 

– De som inte dyker upp ringer vi för att kolla så att de går och röstar, säger William.

Han scannar också de nya ID-korten som regeringen infört.  

– Det nya ID-kortet innehåller information om var du bor, vad du tjänar, om du har några sjukdomar och vilket parti du röstar på. Så de som röstar på socialistpartiet kommer hit och registrerar sig och visar att de röstat, eftersom de då får ekonomisk hjälp och matlådor, säger William Mujica.

Flera gånger under vårt samtal kommer en man från valmyndigheten och hämtar namnlistor från tältet. 

Valmyndigheten säger att valdeltagandet var högt för ett lokalval, nästan hälften av venezolanerna röstade. Men flera oberoende bedömare tvivlar på den siffran eftersom många vallokaler var helt tomma under större delen av dagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista