Foto: TT.
Foto: TT

Majoritet spår fallande bopriser

Bengt Hansson på Boverket tror på flera år av fallande priser
2:23 min

En majoritet av svenskarna spår nu fallande bostadspriser. Det är första gången på fem år. Samtidigt tror hälften av mäklarna att bopriserna sjunker.

– Det beror på att det har byggts väldigt mycket det senaste året och det är mycket som kommer att byggas även nästa år. Så trots att hushållen har god ekonomi och räntorna är historiskt låga så är utbudet nu för stort vid de höga bostadspriser som vi har idag, säger Bengt Hansson, analytiker på Boverket.   

Hushållens boprisförväntningar fortsätter att rasa, visar SEB:s månatliga mätning som bygger på svar från 1 000 personer under perioden 28 november—5 december.

För första gången sedan februari 2012 hamnar indikatorn under noll, närmare bestämt minus fem, en nedgång med 16 enheter sedan föregående månad.

Därmed tror en majoritet av svenskarna på fallande bostadspriser det kommande året.

– Egentligen är det här något sunt för att det finns ett stort behov av bostäder. Bara det sker i en lagom takt så att vi får en pyspunka på bostadsmarknaden så är det här positivt. Det blir lättare för ungdomar och andra med svag ekonomi att ta sig in på bostadsmarknaden, säger Bengt Hansson.

Framför allt tror svenskarna att priserna faller i Stockholmsområdet, där indikatorn hamnar på minus 24 — en indikator som anger skillnaden mellan de som tror på stigande priser och de som tror på fallande priser.

Samtidigt visar en annan mätning att nästan hälften av fastighetsmäklarna, 47 procent, tror på fallande bostadspriser den kommande tremånadersperioden, enligt den Mäklarpanel som Valueguard tagit fram i samarbete med Fastighetsmäklarförbundet.

Av de närmare 200 som svarat på enkäten tror 14 procent på en prisuppgång medan fyra av tio tror att priserna står stilla.

"Det är naturligt att fler mäklare tror på fortsatt prisnedgång. De förutspår prisbilden under en period då de sitter med en hel del osålda objekt samtidigt som intresset för att köpa bostad minskar när människor har fullt upp med kommande storhelger", säger Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet, i ett pressmeddelande.

Bengt Hansson på Boverket säger att psykologin också spelar in i prisutvecklingen.

– Förväntningarna på framtiden handlar mycket om att man tittar tillbaka på hur det har sett ut de senaste två åren. Fundamenta styr, förväntningarna är bakåtblickande.

– Men de spelar så klart en roll, om det är många, så att det här blir ett flockbeteende. Då förstärker man ju utvecklingen. det driver på prisnedgången, säger Hansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".