Sjuksköterska och lärare
Foto: TT

Prognos: Bristen på lärare och sjuksköterskor kommer att öka

1:20 min

Det kommer att bli ännu större efterfrågan på lärare och sjuksköterskor. Det skriver SCB i sin stora prognos för arbetsmarknad och utbildning.

Var tredje år publicerar SCB en prognos för arbetsmarknad och utbildning på lång sikt. Prognosen sätter fokus på obalansen mellan tillgång och efterfrågan på utbildade personer om utvecklingen fortsätter som i dag. 

Den prognos som publiceras i dag visar att det förväntas bli en stor efterfrågan på utbildade fritidspedagoger, ämneslärare, yrkeslärare, förskollärare och lärare för grundskolans tidigare år.

Inom vård- och omsorg visar prognosen på stora utmaningar för att täcka det framtida personalbehovet. Utöver specialistutbildade sjuksköterskor finns det risk för fortsatt brist på bland annat barnmorskor och röntgensjuksköterskor samt risk för brist på fysioterapeuter och biomedicinska analytiker.

– Det som vi lyfter fram är ju utmaningarna som väntar inom offentlig tjänstesektor, tilltagande brist på lärare och specialistsjuksköterskor. Arbetskraft med en gymnasial yrkesutbildning riskerar det också att bli brist på, säger Karin Zetterberg Grünewald, utredare på SCB.

SCB:s prognos spår överskott av arbetskraft inom det samhällsvetenskapliga utbildningsområdet samt inom humaniora och konst. Medan det förväntas bli stor brist på personer som läst programmerar- och systemvetarutbildningen.

Även den förra prognosen som gjordes 2014 visade brist på utbildade inom hälso- och sjukvård, samt pedagogik och lärarutbildning. Trenden fortsätter alltså trots stora satsningar på lärarutbildningar och lönelyft. 

– Vad det handlar om på sikt är ju att befolkningen väntas öka kraftigt. Elever inom barnomsorg, grundskola och framförallt gymnasieskola kommer att bli fler. Den efterfrågan som finns på lärare i dag förväntas öka kraftigt, så det är ju en stor utmaning. Efterfrågan på lärare kommer att öka mer än tillgången, säger Karin Zetterberg Grünewald.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista