Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) efter måndagens Riksdagsdebatt angående Metoo-uppropen.
1 av 3
Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) efter måndagens Riksdagsdebatt angående Metoo-uppropen. Foto: Claudio Bresciani/TT
Me too-debatt i riksdagen
2 av 3
Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S). Foto: Claudio Bresciani/TT
Rossana Dinamarca (V)
3 av 3
Rossana Dinamarca (V). Foto: Claudio Bresciani/TT

Åsa Regnér: Metoo blottlägger mäns vardagsmakt

Politiker och initiativtagare debatterade metto i riksdagen
2:29 min

Metoo-debatten handlar om att blottlägga mäns vardagsmakt över kvinnor, säger Åsa Regnér (S), statsråd med ansvar för jämställdhet, i riksdagens aktuella debatt i ämnet.

– Den här debatten är för er alla kvinnor som vittnat, säger Rossana Dinamarca, feministisk talesperson för Vänsterpartiet, partiet som begärt debatten.

– Nu är det dags att prata om vilka konsekvenserna måste bli av allt som berättats. Det är vittnesmål om sexism, trakasserier och övergrepp som vi utsatts för av män, säger Dinamarca.

Jämställdhetsminister Åsa Regnér har bjudit in initiativtagarna till de olika metoo-uppropen till ett möte senare i dag. Några frågor som ska tas upp är hur alla berättelser som delats ska förvaltas och hur den tystnadskultur som råder ska motverkas.

Regnér lyfter fram exempel på vad regeringen gjort som kan vara medel i kampen mot det som kommit i dagen under uppropen, däribland en politik för jämställdhet, en nationell strategi för våld mot kvinnor och mot hedersförtryck. Hon säger att en ny sexualbrottslagstiftning är på gång.

Hon hävdar också att den jämställdhetsmyndighet som nu inrättas blir ett verktyg i arbetet.

– Den kommer att hjälpa oss att se till att vi gör rätt saker, säger Regnér.

Mer måste också göras på arbetsplatserna och det regelverk som redan finns mot trakasserier måste användas, framhåller hon.

Jessica Polfjärd från Moderaterna anser att en förklaring till att metoo fått sådant genomslag just i Sverige är att Sverige är ett jämställt land.

– Men det som kvinnor vittnat om de senaste veckorna visar att det finns mycket kvar att göra. Vi har hört skrämmande vittnesmål.

– Metoo har varit en murbräcka i tystnadskulturen, säger Polfjärd.

Hon ifrågasätter att ett land med ett av världens högsta skattetryck inte har råd att utreda våldtäkter. Straffen är dessutom för låga.

– Nu räcker det inte med fina ord. Straffen för våldtäkt är för låga. Straffen bör också höjas för sexuella övergrepp, säger hon.

Centerpartiet vill därför fördubbla regeringens satsningar till tjej- och kvinnojourer samt till Nationellt centrum för kvinnofrid.

Det är en revolution för jämställdhet som har skett under hösten, konstaterar Annie Lööf inför debatten.

– Jag tror att det här kommer att ha en bestående förändringskraft. Jag skulle jämföra detta med när kvinnor fick rösträtt, sedan på 1950—60-talet när allt fler kvinnor gick in på arbetsmarknaden. Nu handlar det om kvinnors rätt till sin egen kropp och sin egen sfär, säger hon.

– Det är jätteviktigt att metoo inte blir en dagslända, utan att den leder till en genomgripande förändring i värdering och attityder hur män och kvinnor behandlar varandra. Jag är både förbannad, sorgsen och beslutsam efter den här hösten, säger Lööf.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".