pengar
Män har högre lön under arbetslivet, jobbar mindre deltid och tar ut mindre föräldraledighet. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fondsparandet: Kvinnor mer försiktiga

"Män är mer inriktade på spekulation"
2:05 min

Kvinnors pension är ofta lägre än mäns. Kvinnor har i många fall också sämre avkastning på sitt sparande i PPM-fonder än män.

Det konstaterar forskaren Gabriella Sjögren Lindquist som studerat skillnaderna i pension mellan könen.

– Premiepensionen står i dag inte för så stor andel av den totala pensionen. Så i dag ser vi inte att det har någon större påverkan på män och kvinnors pensioner.

– Men tittar vi in i framtiden så kommer premiepensionen att står för en större del av den totala pensionen. Männen och kvinnorna tar ungefär lika hög risk i sina portföljer med ett undantag och det är de som tar allra högsta risker - då är det män som tar högst risk och därmed får de lite högre avkastning på sin premiepension, säger Gabriella Sjögren Lindquist.

På uppdrag av Inspektionen för socialförsäkringen har Gabriella Sjögren Lindqvist studerat skillnader mellan kvinnor och mäns pension. Män får betydligt högre pension än kvinnor eftersom pensionen räknas ut efter livsinkomsten.

Män har högre lön under arbetslivet, jobbar mindre deltid och tar ut mindre föräldraledighet - och det gör stor skillnad den dagen pensionen ska börja kvitteras ut.

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza anser att det finns skillnader mellan män och kvinnor när det gäller hur vi sparar i fonder.

– Absolut. Kvinnor är mer fokuserade på försiktighet, hållbarhet medan män är mer inriktade på spekulation och tillväxt och inte lika fokuserade på avgifter. Män kan betala ganska mycket för sitt sparande medan kvinnor är mera lågprisorienterade. Så jag tycker kvinnor gör mycket rätt. De borde kanske ha lite mer aktiefonder - då hade de varit de perfekta spararna.

Liksom Gabriella Sjögren Lindqvist anser Claes Hemberg att riskbenägenheten ökar hos de som tjänar mycket. Men spararna borde också utgå ifrån hur pass trygg anställning de har, säger han.

– Sjuksköterskor har ofta mer räntor i sitt sparande vilket jag tycker är konstigt, för de har ett väldigt tryggt yrke. Har man ett tryggt yrke som sjuksköterska de borde man egentligen ha mycket på börsen i stället. Medan egenföretagarna som har en ganska riskfylld tillvaro och kan förlora jobbet, de borde spara mer som kvinnor och ha ett tryggt sparande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".