Arkivbild. Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman och biostolar.
Arkivbild. Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman. Foto: TT och Jurek Holzer/TT.

Saudiarabien slopar förbud mot biografer

Har varit förbjudet att visa biofilmer i 35 år
1:43 min

Saudiarabien slopar förbudet att offentligt visa filmer i biografer. Beslutet ses som ytterligare ett steg i kronprins Mohammed bin Salmans närmanden till vad han kallar "öppen, moderat islam", i det mest konservativa arablandet.

I 35 år har det varit förbjudet att visa biofilmer i Saudiarabien. Konservativa förbjöd biofilmer på 1980-talet eftersom det sågs som ett hot mot landets kulturella och religiösa identitet.

Filmskapare i Saudiarabien har länge argumenterat för att öppna biograferna igen, de menar att förbudet inte gjort någon skillnad i dessa tider av internet-uppladdade filmer och Youtube.

Så sent som tidigare i år varnade ultrakonservativa religiösa ledare för att biofilmer kan fördärva människors moral.

Men myndigheterna med kronprins Mohammed bin Salman i spetsen valde att ignorera varningarna.

Från början av nästa år, 2018, kommer det åter bli tillåtet med biografer i Saudiarabien, visserligen med separata ingångar och sektioner för kvinnor och män, men ändå tillåtet.

Det är inte den enda uppseendeväckande förändringen i det annars så konservativa landet den senaste tiden.

Från juni nästa år kommer förbudet för kvinnor att köra bil att slopas, flera musikkonserter har hållits de senaste månaderna och på nationaldagen sågs både män och kvinnor dansa på gatorna till elektronisk musik, otänkbart för bara något år sedan.

Dessutom ska kvinnor från nästa år släppas in på tre av landets sportarenor, som åskådare.

Fortfarande är det långt kvar till kvinnliga friheter i Saudiarabien, fortfarande måste kvinnor få intyg från sina manliga släktingar för att få studera, resa och genomföra andra aktiviteter men faktum är att några av de hårdaste reglerna tycks lindras i det som kungadömet kallar vision 2030, en plan för ekonomiska och sociala reformer och som ska få in fler kvinnor på den saudiska arbetsmarknaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".