Sverige motsätter sig nya vapentullar

Vem är bättre på att hålla uppgifter hemliga, Sverige eller EU-kommissionen? Det är frågan när kommissionen vill att Sverige och en rad andra EU-länder ska införa tull på vapenimport.
Det brukar alltid heta att Sverige driver på för öppenhet inom det slutna EU där allt hålls hemligt. Men det gäller uppenbarligen de områden där öppenheten i Sverige är större än inom EU-förvaltningen. För nu har det dykt upp ett ärende där EU vill ha större öppenhet och där Sverige stretar emot. Sverige och en rad andra länder har nämligen speciella regler som gör att man inte behöver betala tull på vapen och annan utrustning som importeras till det egna försvaret. Vill ha enhetliga regler Men unionen vill ha enhetliga tullregler för alla varor och vill att de nationella undantagen för just vapenimport slopas och är berett att dra sverige och flera andra länder inför EG-domstolen för brott mot de gemensamma tullreglerna. Och det stöter på patrull från bland annat Sverige. För med förtullningen följer en detaljerad kartläggning av vad som importeras, vilket i sin tur säger en del om Sveriges militära förmåga och därför blir försvarshemligheter. Oroliga för läckor Och regeringen är orolig för att EU inte ska hålla tillräckligt hårt i tullistorna så att utomstående kan komma över svenska försvarshemligheter. Ingvar Åkesson, expeditions- och rättschef på försvarsdepartementet, förklarar: - Vi har väl inget sådant arrangemang ännu, när det gäller den här typen av uppgifter, att vi kan känna oss trygga där. Det får man i så fall ordna. Det är det som legat till grund för vår inställning här. En skyldighet att tulldeklarera eller att svara på frågor om importen är ett bekymmer för oss, för vi vill inte lämna ut uppgifter kring detta.
Stefan Winiger, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".