theresa May och två flaggor, en brittisk och en EU-flagga.
Samtidigt pressas Theresa May av flera starka ministrar i hennes regering som vill att en övergångsperiod ska vara i maximalt två år efter utträdet. Foto: Virginia Mayo/TT och Kirsty Wigglesworth/TT.

Förvirring kring brexitavtal – kritiken ökar

1:37 min

I Storbritannien har kritiken mot fredagens överenskommelse med EU i brexitförhandlingarna ökat under helgen. Det råder också stor förvirring kring vad Storbritannen lovat EU. Premiärminister Theresa May höll idag ett tal i ämnet i parlamentet.

– Naturligtvis är ingenting överenskommet innan allt är överenskommet, säger Theresa May i parlamenet och buas ut av oppositionen.

Hon citerar en mening i dokumentet där det står vad Storbritannien och EU kom överens om i fredags. Det är också de orden som bidrar till att skapa förvirring kring hur bindande det som bestämts i den första fasen av brexitförhandlingarna är.

Formuleringen skapar osäkerhet för utländska EU-medborgare som vill stanna kvar i Storbritannien. Kan de verkligen lita på alla löften om förhandlingarna havererar i fas två. Tänk om Storbritannien reser sig och lämnar förhandlingarna. Vad händer då? Kan de lita på löftet från Theresa May som lagts ut på Facebook där det står att alla EU-medborgare får stanna på samma villkor som tidigare?

På det politiska planet har överenskommelsen väckt mest kritik hos de som vill ha en hård brexit utan en nära relation till EU.

– Det här handlar inte om en mjuk eller hård brexit, försöker May lugna sina partikamrater i parlamentet.

Theresa Mays kritiker inom det egna Torypartiet oroar sig för att Storbritanniens relation med EU ska bli ungefär som Norges framöver. Det är till dem som May säger att ingenting är klart ännu.

I nästa fas i förhandlingarna ska mer konkreta diskussioner om den framtida relationen mellan EU och Storbritannien äga rum. Då blir det antagligen svårare för Theresa May att avfärda kritiken inom det egna partiet oavsett var den kommer ifrån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista