Ål och Sven-Erik Bucht.
Foto: Emil Langvad/TT och Wiktor Nummelin/TT.

EU-förslaget: Totalförbud av ålfiske i Nordsjön, Atlanten och Östersjön

Ministern tvingas driva linje han inte tror på
1:20 min

Bråket om ålfisket i Europa fortsätter. När EU:s fiskeriministrar träffas i Bryssel idag finns det ett förslag om införa ett totalt fiskeförbud mot ål i såväl Nordsjön och Atlanten som Östersjön. Men däremot inget förbud alls i Medelhavet eller i Europas floder.

Ålen är en hotad art som finns nästan överallt i de europeiska vattnen. Beståndet av ål har minskat kraftigt och är nu bara tio procent av det bestånd av ål som fanns på till exempel 50-talet.

När EU:s fiskeministrar träffades i Luxemburg för ett par månader sedan blev det ingen överenskommelse alls om ålfisket och idag träffas ministrarna igen för att försöka nå en ny uppgörelse om ålen.

Förslaget som ministrarna nu ska ta ställning till är om det ska bli förbjudet att fiska ål i Östersjön, Nordsjön och Atlanten. Däremot ska det, enligt förslaget, även i fortsättningen kunna gå att fiska efter ål både det europeiska flodsystemet och även i Medelhavet, där det också finns ål.

Men Sveriges landsbygdsminister Sven-Erik Bucht var irriterad inför mötet idag. Eftersom han måste driva en linje i förhandlingarna här i Bryssel idag och i morgon som han inte själv tror på. Det eftersom regeringen blev överkörd av allianspartierna och Sverigedemokraterna vid EU-nämndens möte i fredags där man bestämde att Sverige och det kustnära ålfisket ska undantas från förbudet.

– Vi ska driva en linje där det blir förbud i EU:s alla vatten, förutom det kustnära svenska fisket.

Vad tycker du om det?

– Det är ju en märklig position, man säger att alla ska ta ansvar men inte Sverige. Sedan förstår jag ju givetvis kustfiskarnas problematik. Men är en fiskart så hotad som den är så räcker det inte att några tar ansvar. Alla måste göra det, säger Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".