Delad bild: Margot Wallström, stridsflygplan, och Vladimir Putin
Utrikesminister Wallström kommenterar Putins besked om att Ryssland drar tillbaka trupper från Syrien. Foto: TT.

Margot Wallström om Putins Besked: Viktigt att komma in med humanitär hjälp

1:38 min

Idag kom beskedet att Ryssland drar sig tillbaka från Syrien.
Nyheten blev känd mitt under EU:s pågående utrikesministermöte i Bryssel där Sveriges utrikesminister Margot Wallström deltog.

– Man kan spekulera i huruvida det här är något som den ryske presidenten tänker sig kunna presentera inför presidentvalet som avklarat. Men vi menar att det är otroligt viktigt att hålla på Genève-processen och att se till att man fortfarande kommer in med humanitär hjälp, säger Margot Wallström.

Samtalen i Genève om fred i Syrien och som leds av det svenska FN-sändebudet Staffan De Mistura, går mycket trögt.

Den sittande regimen i Syrien styrs av presidenten Bashar al Assad och kontrollerar drygt hälften av Syriens territorium men betydligt mer om man inräkningar områden där det också bor människor.

Oppositionen i Syrien kräver att presidenten avgår, innan man ens vill diskutera en övergångsprocess - alltså om vad som i så fall ska hända efter hans avgång.

Ryssland har ju varit en av dom viktigaste allierade för regimen i Syrien och nu lämnar alltså ryska styrkor, succesivt Syrien. Den islamiska staten, IS är besegrad och Rysslands president Putin tackade dom ryska militärerna på plats i Syrien för deras insatser.

Samtidigt är det inte klart hur stora militära, ryska förluster som gjorts. Inte heller är det klart hur stor den ryska insatsen har varit i Syrien.

Hur som helst kom beskedet om det ryska tillbakadragandet idag, samtidigt som EU:s utrikesministermöte och bara några dagar efter att Putin förklarat att han återigen ställer upp som presidentkandat i Ryssland inför valet i mars nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista