Man mot vägg
Mats "Matti" Berg, ordförande i Girjas Sameby. Foto: Emma-Sofia Olsson/TT

Hoppfullt om Girjas efter sista dagen i hovrätten

1:52 min

I dag avslutades hovrättsförhandlingarna i det uppmärksammade Girjasmålet där tingsrätten gav samebyn Girjas i Norrbotten rätt att bestämma över småviltsjakten och fisket på samebyns marker i fjällen.

Staten, som överklagat, till hovrätten tycker att de som markägare ska förvalta jakten. Men Justitiekansler Anna Skarhed, som företräder staten, tycker att frågan egentligen borde lösas politiskt, sa hon efter att rättegången avslutats.

– Om Girjas vinner framgång i hovrätten och det står sig, så blir det en fråga för andra samebyar som har samma behov av att få prövat de här rättigheterna. Det känns ganska opraktiskt att vi ska ha en mängd olika processer. Då hade det varit bättre om vi kunde försöka samlas, om man säger att regeringen eller staten tar ett ansvar för att fundera över hela frågan om rennäringen och hur den ska hanteras.

Gällivare tingsrätt har tidigare slagit fast att Girjas sameby har rätt att bestämma över småviltsjakt och fiske i samebyns område i fjällen ovan odlingsgränsen.

Det tyngsta skälet var att samerna brukat marken i åtminstone 1000 år, långt före då staten kan anses ha blivit ägare till marken, och att så kallad urminnes hävd då uppstått, enligt tingsrätten.

Nu när parterna har mötts i hovrätten har i stort sett samma argument och bevisning använts som i tingsrätten. Men staten har ifrågasatt trovärdigheten hos de experter som samerna kallat till rätten, säger samebyns advokat Peter Danowsky.

– Staten har "beskyllt" samebyns sakkunniga för att vara samevänliga. Staten vill alltså ifrågasätta opartiskheten och objektiviteten hos personerna och därmed deras trovärdighet. Jag tror inte det lönar sig med den typen av angrepp i sådana här sammanhang, säger han.

Matti Berg, ordförande i Girjas sameby är nu hoppfull efter hovrättsförhandlingen.

– Det finns väl bara en utgång. Det är väl självklart att ett folk som levt och verkat i urminnes tider i ett landområde måste ha ett visst mått av rättigheter på ett land som man brukat i årtusenden. Det borde också gälla oss samer, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista