Väder på flygplats
Snö på Bryssel-Zaventems flygplats. Foto: ERIC LALMAND

Stora problem i flygtrafiken efter snökaos

0:56 min

Det snöoväder som de senaste dagarna dragit in över norra Europa skapar stora problem, framförallt i flygtrafiken. Flera stora europeiska flygplatser är påverkade och hundratals flygningar har ställts in.

Ett av de länder som drabbats värst av snöovädret är Storbritannien där det på vissa håll kommit så mycket som 30 centimeter snö. Enligt BBC har en fjärdedel av flygningarna till och från London-flygplatsen Heathrow ställts in till följd av ovädret som är det värsta i Storbritannien på nästa fyra år. Ovädret fick även hundratals skolor runt om i landet att hålla stängt under måndagen.

Ytterligare två viktiga europeiska flygplatser har påverkats kraftigt av snöovädret. På Schiphol utanför Amsterdam har det varit stora förseningar i flygtrafiken och över 400 flygningar har ställts in.

I Bryssel har snöfyllda start- och landningsbanor gjort att ungefär 90 flygningar blivit inställda och cirka 100 försenats. På flera håll uppmanas passagerare att kontrollera statusen för deras flyg innan de åker till flygplatsen.

I Frankrike har en annan typ av oväder orsakat problem. De kraftiga stormvindar som under söndagen började dra in över Atlantkusten har idag fortsatt mot de centrala delarna av landet och lämnat hundratusentals hushåll utan ström.

Även i Sverige väntas dåligt väder och efter förra dygnets snökaos i Västsverige drar nu nya snöbyar in över delar av landet. SMHI har utfärdat klass 1-varningar för snöfall i Östergötland, Sörmland, Uppsala län, Kronobergs län och Jönköpings län. Ungefär dem centimeter snö väntas falla men lokalt kan det bli upp till tio centimeter snö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista