Polis vid bussar utanför Migrationsverkets förvarsenhet för flyktingar i Åstorp på måndagen.
Polis vid bussar utanför Migrationsverkets förvarsenhet för flyktingar i Åstorp på måndagen. Foto: Johan Nilsson/TT

Tumult vid demonstration mot utvisning till Afghanistan

1:06 min

Ett 70-tal personer demonstrerade under måndagen utanför Migrationsverkets förvar i Åstorp mot utvisningen av en grupp unga till Afghanistan. Vid 20-tiden lämnade bussen med de unga som ska utvisas förvaret, varpå tumult utbröt under en kort stund.

– Några personer lade sig på vägbanan och försökte hindra bussen från att komma iväg, men det tog några minuter och sedan var det lugnt igen, säger Ewa-Gun Westford som är presstalesperson vid polisen region syd.

Utvisningen ska enligt uppgifter i flera medier ske från Malmö Airport klockan 22.30 måndag kväll.

Redan tidigt under måndagen började personer samlas utanför förvaret i Åstorp för att demonstrera mot utvisningen, som mest ska det ha varit ett 70-tal demonstranter på plats. Efter att bussen lämnat förvaret fortsatte en mindre grupp demonstranter till Malmö Airport, varifrån utvisningen ska ske. Vid halv tio-tiden på måndagen var det enligt polisen lugnt även vid flygplatsen.

Grupputvisningen är den första till Afghanistan sedan regeringen för några veckor sedan presenterade sitt förslag som ska ge många av de ensamkommande som kom till Sverige under hösten 2015 en ny chans till tillfälligt uppehållstillstånd för att genomföra gymnasiestudier.

Exakt hur många personer som kommer att få sin utvisning verkställd blir klart först efter att deportationen genomförts, men enligt Ewa-Gun Westford rör det sig om färre än tio personer.

– Man kan få inhibition ända in i det sista och det pågår intensivt arbete för detta fram till sista minuten så det får vi återkomma till imorgon, det kan man inte sammanställa förrän planet har lyft.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista