rumäniens parlament och Laura Codruta Kövesi
Rumäniens parlament och chefsåklagare Laura Codruta Kövesi. Foto: Vadim Ghirda/TT

Rumäniens underhus har godkänt lagar som oroar korruptionskritiker

2:08 min

Under måndagen röstade det rumänska parlamentets underhus igenom en rad kontroversiella lagändringar som kritiker varnar kan underminera landets arbete mot korruption.

Bland kritikerna finns den särskilda antikorruptionsåklagare som de senaste åren fått flera högt uppsatta politiker fällda och fängslade för korruption.

– Det är alldeles uppenbart att politikerna inte längre är intresserade av ett självständigt rättsväsende i Rumänien, säger Laura Codruta Kövesi, chefsåklagare vid det Nationella antikorruptionsdirektoratet som verkat i Rumänien sedan 2005.

– De här lagändringarna kommer att påverka åklagarnas självständighet mycket negativt och därmed också kampen mot korruption i Rumänien, säger hon.

Efter en mycket snabb behandling i parlamentet röstade underhuset i går igenom flera kontroversiella lagändringar som kritiker menar kommer att ställa landets åklagare under justitieministeriets, och på samma gång politikernas, kontroll. Under omröstningen busvisslade delar av den politiska oppositionen.

Nationella antikorruptionsdirektoratet har de senaste åren fällt en lång rad högt uppsatta politiker och tjänstemän för korruptionsbrott – däribland en före detta premiärministrar, flera ministrar samt en lång rad parlamentsledamöter.

Just nu pågår utredningar mot bland annat talmannen i parlamentets underhus – Liviu Dragnea som dessutom är ledare för det regerande socialdemokratiska partiet.

Kritik mot lagändringarna har bland annat hörts från amerikanska UD och från EU-kommissionen. I söndags hölls en stor regeringskritisk demonstration i Rumäniens huvudstad Bukarest.

Nu ska parlamentets överhus, senaten, rösta om lagändringarna och därefter går frågan till landets president.

Att på allvar ta itu med den utbredda korruptionen var ett av villkoren för att låta Rumänien gå med i EU för snart 11 år sedan.

– Det här riskerar att ta oss tillbaka till var vi var då, säger chefsåklagare Laura Codruta Kövesi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista