Amnesty: EU bär ansvar för övergrepp på migranter i Libyen

1:47 min

Människorättsorganisationen Amnesty International riktar i en ny rapport hård kritik mot EU för att Europa samarbetar med libyska myndigheter för att stoppa afrikanska migranter från att lämna Libyen.

EU vet att migranterna utsätts för tortyr och våldtäkter och har inte ställt krav på Libyen att migranterna ska skyddas i det laglösa och straffria Libyen, skriver Amnesty.

Organisationen har intervjuat 72 migranter men framförallt mött praktiskt tagit alla relevanta organ inom EU och FN och dessutom läst dokument och uttalanden därifrån. Kritiken är hård mot EU, som inte kan blunda för att Europa har ett ansvar i det som pågår.

Enligt FN:s organisation för migration IOM fanns det i slutet av september drygt 416 000 migranter i Libyen. De är fast där efter att EU stärkt den libyska kustbevakningen och myndigheten mot illegal migration samt gett pengar till stamledare söderut, står det.

Amnesty noterar att FN:s flyktingkommissarie UNHCR och IOM har ytterst svårt att verka i Libyen, vilket ytterligare stärker kravet på att EU måste ändra sitt samarbete med Libyen så att mänskliga rättigheter inte fortsätter att kränkas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista