Kontroversielle Roy Moore kan vinna senatorvalet i Alabama

2:08 min

Idag är det senatorval i Alabama i USA. Valet har väckt stor uppmärksamhet efter att en av kandidaterna, republikanen Roy Moore, anklagas för att ha gjort sexuella närmanden mot minderåriga på 70-talet.

Flera talare värmde upp publiken innan Roy Moore steg upp på scenen. Med den amerikanska flaggan bakom sig pratade före detta arbetskamrater och republikanska politiker om hur orättfärdig och full av lögner kritiken mot Moore är.

Det var inte publiken på plats på kampanjmötet som det budskapet var riktat mot. Det var riktat mot de väljare som fortfarande är osäkra.

Det absolut största dragplåstret under kampanjmötet var president Trumps före detta rådgivare Stephen Bannon. Bannon lovade att med Roy Moore i senaten skulle Donald Trumps ekonomiska nationalism växa sig starkare.

Bannon gjorde också en poäng av att världsmedia hade tagit sig till Alabama för ett senatorsval.
– När de försöker tysta Donald Trump och Roy Moore så är det er de försöker tysta ner sa Bannon och riktade sig mot publiken. Vet ni varför all media är här. De vet att ni representerar en ohämmad kraft.

Roy Moore har vid två tillfällen stängts av från sitt förra jobb som domare i Alabamas högsta domstol, den senaste gången på grund av sitt motstånd mot samkönade äktenskap. Under sitt tal framhöll den djupt religiösa Roy Moore att det motståndet var ett av skälen till att väljarna skulle lägga sin röst på honom. Applåderna bekräftade att publiken kommer följa den uppmaningen.

Anklagelserna om sexuella trakasserier mot minderåriga, sa Moore, är bara ett försök att "stoppa mig".

– Varför dröjde det fyrtio år innan de här människorna började anklaga mig, sa han och ställde samma retoriska fråga som många Mooreväljare gör.

– Trots att jag stått i rampljuset så stor del av mitt liv så kommer det här nu.

Marie Summers som håller en skylt med texten "Vote Roy Moore" högt över sitt huvud förklarar att hon självfallet kommer lägga sin röst på honom.

– Jag tror inte ett ögonblick på de här anklagelserna. Jag har följt Roy Moore länge och det han anklagas för är helt enkelt inte den Roy Moore jag känner till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista