ishalka
Foto: Tomas Oneborg/TT och Terje Pedersen/TT.

Efter snökaos varnar för blixthalka

1:16 min

Det är besvärligt på vägarna på många håll i landet. SMHI har nu utfärdat en klass 1-varning för ishalka i västra Götaland och över östra Svealand väntas fortsatt kraftigt snöfall under eftermiddagen.

Det snöfall som under natten och förmiddagen rört sig öster ut över Göta- och Svealand ligger kvar över delar av Uppland. Det rör sig vidare österut under eftermiddagen och kvällen säger meteorolog Sofia Söderberg. 

I västra Götaland, bland annat i Göteborgstrakten har SMHI istället utfärdad en klass 1-varning för blixthalka allteftersom temperaturerna sjunker. 

– Det under natten det kan bli plötslig ishalka eftersom vi har nederbörd som är ganska blöt och kan frysa på under natten, säger Sofia Söderberg. 

Det kan också komma fler halkvarningar om temperaturerna sjunker under minusgrader på fler ställen i Göta- och Svealand. 

Det har under dagen kommit rapporter om många bilar som halkat av vägen. Men enligt Trafikverket är det lugnt på vägarna hittills.

Vi har inga stora olyckor som stoppar upp trafiken på de större vägarna just nu, säger Mona Huovinen på Trafikverket. 

Kollektivtrafiken i Stockholm, som under morgonen kämpat med långa förseningar, går nu enligt tabell enligt SL.

Pendeltågen mellan Märsta och Stockholm samt Södertälje och Nynäshamn och Stockholm är upp till 50 minuter försenade på grund av signalfel vid Farsta strand. 

Kollektivtrafiken i Uppsala har fortsatta problem med förseningar och inställda avgångar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista